Translate

петак, 29. јануар 2016.

Hlorofil


Jedan od najboljih načina za “održavanje” organizma, sprečavanje ili liječenje bolesti jeste detoksifikacija. Ljudsko tijelo posjeduje organe koji su zaduženi za pročišćavanje ili eliminaciju otrova, kao što su krv, jetra, bubrezi, debelo crijevo, koža, pluća, limfni sistem. Najviše zahvaljujući njima čovjek “duže traje i bolje funkcioniše” od bilo kojeg automobila ili neke druge mašine na planeti. Ovi organi su izloženi najvećim udarima toksina i nezdravog načina života, i zato su glavni predmet detoksifikacije organizma. 
Kada idete u nedeljnu kupovinu, svoju korpu napunite zelenim algama, klicama pšenice, keljom, spanaćem, zeljem i blitvom. Zeleno povrće je izuzeztno zdravo i bogato hlorofilom koji direktno utiče na ubrzan rad našeg digestivnog trakta. Hlorofil iz zelenog povrća pomaže izbacivanje toksina iz organizma, toksina poput teških metala, smoga, ali i toksina poreklom od preparata za čišćenje kućnih površina, ali i pesticida. Ovo povrće će detoksikovati i vašu jetru.
Hlorofil je zeleni pigment koji sadrže zelene biljke - zeleno povrće, voće i alge. Hlorofil ima mnoge dobrobiti za zdravlje, a posebno je poznat kao čistač organizma. On je takođe bitan za proces fotosinteze, tokom kojeg biljke pretvaraju sunčevu svetlost u energiju koja se može koristiti. 
To je zato što je hlorofil jedan od najvažnijih kelata u prirodi.
Hlorofil ima sličnu molekularnu strukturu kao i hemoglobin – supstanca koja čini krv crvenom i koja je odgovorna za prenos kiseonika u telu. Zagovornici tvrde da konzumirani hlorofil razređen vodom, u organizmu može poboljšati prenos kiseonika, i kao rezultat toga dati vam više energije i poboljšati opšte zdravstveno stanje
Kelacija je proces vezanja atoma teških metala na kompleksna organskaq jedinjenja i izbacivanja ih iz organizma.
Sposobnost hlorofila da veže i uklanja teške metale poput žive čini ga moćnim sredstvom za čišćenje organizma.
Nakon uklanjanja amalgamskih plombi preporučuje se unos hlorofila da bi se uklonili tragovi žive u organizmu.
Korišćenje kapi hlorofila u vodi kako bi se u organizmu održala alkalna sredina. Prehrana bogata nezdravom hranom remeti pH ravnotežu u telu, čineći ga kiselijim, što može dovesti do nesanice i debljanja. Upravo su alkalne stvari vrlo bitne za uspostavu nove ravnoteže. Takođe je otkriveno da smanjenje kiselosti umanjuje upalu i čini da se osećamo zdravijima i poletnijima.
Hlorofil se u izobilju nalazi u zelenom, lisnatom povrću, stoga bi takve namirnice svakako trebalo u što većoj meri uključiti u prehranu, ili ipak nekoliko kapi hlorofila – jednu kašičicu najviše – u čašu vode dva puta dnevno ispijati u redovnim intervalima. 
Hlorofil blokira metabolizam hemikalija tzv. prokancerogena koje oštećuju DNK. Štiteći DNK od oštećenja, sprečava se razvoj kancera. Zato je važno jesti salatu od sirovog povrća pre nego što unesete neke od ovih supstanci, na primer, pre nego što pojedete prepečenu šniclu – ako biste hlorofil uneli posle, korist bi bila mala, jer bi kancerogene materije već stigle u organe za varenje. Najjednostvanije rečeno, uključite što više hlorofila, odnosno što više sirovog voća i povrća u ishranu, kako biste se zaštitili. 

Živi zeleni sok je jedan od najboljih mogućih izvora živog hlorofila


Hlorofil je prvi produkt svetlosti i stoga sadrži više svetlosne energije nego bilo koji drugi element. Sveži zeleni sok je sirovi hlorofil i može se uzimati oralno bez ikakvog toksičnog delovanja. Hlorofil je temelj celog biljnog života. Sadrži puno kiseonika kao i sve zelene biljke koje sadrže hlorofil. Mozak i sva telesna tkiva funkcionišu optimalno u oklini sa visokim stepenom kiseonika.  Hlorofil je antibakterijski i može se koristiti kao lekovito sredstvo za spoljnu i untrašnju primenu. Dr. Bernard Jensen kaže, da je potrebno samo par minuta za varenje zelenog soka i pri tome se koristi veoma malo telesne energije. Nauka je dokazala da hlorofil zaustavlja rast i razvoj nepoželjnih bakterija.
Hlorofil ponovo izgrađuje krvotok. Proučavanje raznih životinja pokazuje da je hlorofil oslobođen bilo kakvih toksičnih reakcija. Broj crvenih krvnih zrnaca se vratio na normalu za 4 do 5 dana nakon uzimanja hlorofila, čak kod onih životnja koje su poznate kao anemične ili sa malim brojem crveni krvnih zrnaca. Farmeri na zapadu SAD-a, čije su krave i bikovi bili sterilni, su im davali zelene biljke da se obnovi njihova plodnost (Visoki udeo magnezijuma u hlorofilu gradi enzme koji obnavljaju polne hormone).
Hlorofil se može estrahovati iz mnogih biljaka, ali zeleno lisnate biljke su njegov najveći izvor, jer je pronađeno više od 100 elemenata koji su potrebni čoveku. Ako se uzgaja na organsko tlu, apsorbuje 92 od 102 poznata minerala iz tla. Zelene biljke su pokazale da održavaju u životu mnoge biljojede. Dr. Ann Wigmore je 30 godina pomagala ljudima da se oporave od hroničnih poremećeja koristeći zelene sokove. Tekući hlorofil prodire u tkiva, pročišćuje ih i obnavlja. Veći je čistač otrova od šargarepinog soka ili ostalog voća i povrća. Dr. Earp.- Thomas, asistent Dr. Ann Wigmore, kaže da je 7,5 grama zelene pšenice jednako 175 grama šargarepe, salate, celera itd. Tekući hlorofil ispira ostatke lekova iz tela.
Hlorofil neutralizuje toksine u telu. Hlorofil pomaže pročišćavanju jetre. Hlorofil pomaže kod problema sa šećerom u krvi. U American Journal of Surgery (1940), dr. Benjamin Gruskin, preporučuje hlorofil zbog njegovih antiseptičkih dobrobiti. Članak navodi sledeće kliničke upotrbe hlorofila: pročišćava neugodne mirise, neutralizuje infekcije, ubrzava zarašćanje rana i kože, leči hroničnu upalu sinusa, uha, leči proširene vene i čireve na nogama, uklanja impetigo (vrlo zarazna bakterijska infekcija) i ostale osipe,leči rektalne rane, upale grlića materice, rešava vaginalne upale i leči uznapredovanu gnojnu upalu zubnog mesa u mnogim slučajevima. Sveži zeleni sok leči akne i čak otklanja ožiljke nakon što se uzima 7-8 meseci. U isto vreme mora se poboljšati i ishrana. Delije kao deterdžent u telu i koristi se kao telesni dezodorans. Sprečava truljenje zuba.
Hlorofil pomaže i u dovođenju kiseonika u organizam, što ometa napredovanje kancera. Hlorofil efikasno „dostavlja“ magnezijum i pomaže krvi da prenese kiseonik do svih ćelija i tkiva.
Hlorofili i hlorofilini imaju sposobnost da formiraju čvrste molekularne komplekse sa određenim hemijskim supstancama za koje se zna ili se sumnja da izazivaju rak, uključujući tu i poliaromatične ugljovodonike, koji se nalaze u dimu cigareta, neke heterocikločne amine koji se nalaze u kuvanom mesu i aflatoksin B1 (AFB1). Čvrste veze hlorofila i hlorofilina i ovih potencijalnih kancerogena, mogu da ometu njihovu apsorbciju u gastrointestinalnom traktu i da smanje količinu koja dospeva u podložna tkiva.Hlorofilini su jedni od najmoćnijih antioksidanata ikada proučavanih. Dokazano je da hlorofilini mogu da neutrališu nekoliko fizički relevantnih oksidanata in vitro, a ograničeni podaci iz životinjskih studija ukazuju na to da suplementacija hlorofilom moћe da smanji nanesenu štetu od hemijskih kancerogena i radijacije. 
Šta još čini hlorofil? Poznato je da poboljšava cirkulaciju, varenje, imunitet i organe koji čiste (detoksikuju) organizam, što dalje na različite načine doprinosi zdravlju.
Pojačava snagu, izdržljivost, zdravlje tela i duha i daje osećaj dobrobiti.
Poboljšava varenje. Izuzetno bogat enzimima. Odličan čistač kože i može se upiti kroz kožu. Izvrstan kod zatvora stolice, zbog visokog udela magmezijuma. On povećava funkciju srca, krvotoka, creva, materice i pluća. Snižava visok krvni pritisak i ojačava kapilare.
Recept kako napraviti vodu sa hlorofilom lako i jednostavno kod kuće:
Sastojci:
2l vode
2 limuna
pola vezice mente
četvrtina vezice korijanderovog lišća
četvrtina vezice peršuna
Priprema:
Stavite listove mente, korijandera i peršuna u blender sa četiri čaše vode i dobro izmiksajte. Tekućinu procijedite u ostatak vode i dodajte sok od jednog limuna. Po želji možete dodati i na krugove narezani krastavac. Ostavite da se hladi otprilike sat vremena i pijuckajte tokom dana.

SOK OD PŠENIČNE TRAVE


Sok od pšenične trave deluje protiv svraba, uklanja bubuljice, leči oboljenja usta, desni, ždrela, sinusa, kao i organa za varenje i disanje. Čak postoje opravdane indicije da organizmu pruža zaštitu od štetnog dejstva radijacije, a pomaže mu i u borbi protiv raka i drugih bolesti.
Sok od pšenične trave pravo je osveženje za organizam jer sadrži sve elemente neophodne za pravilan rad našeg tela. Predstavlja ogroman izvor hlorofila, čak 70 odsto, takozvanu biljnu krv koja je po svojoj molekularnoj građi slična ljudskoj. Razlika je u tome što hlorofil sadrži atomsko jezgro magnezijuma, a hemoglobin atomsko jezgro gvožđa. Hlorofil i belančevine daju hemoglobin od koga se sastoji 75 odsto naših ćelija. Pored hlorofila, pšenična trava bogata je vitaminima A, B, E, C, F, K, beta karotenom, holinom, antioksidansima, mineralima, živim enzimima koji nam obezbeđuju dovoljno energije za stresne dane i aminokiseline koje su u stvari proteini najboljeg kvaliteta.

UZGOJ




U staklenu teglu staviti dva prsta pšenice, po mogućnosti organske, jer ćemo na taj način izbeći sve štetne hemikalije, pa zatim do vrha sipati vodu. Umesto poklopca gumicom vezati gazu i teglu ostaviti na sunčanoj strani 12 sati. Nakon toga, procediti vodu i pšenicu ostaviti na sobnoj temperaturi da klija. Neophodno je ispirati zrna dva do tri puta dnevno kako bi ona dobila neophodnu vlagu i započela proces klijanja. Već nakon desetak dana možemo očekivati formiranu pšeničnu travu spremnu za sokovnik. Ukoliko želite da pijete čist sok, preporučuje se da prve nedelje krenete sa svega 0,3 dl dnevno na prazan želudac, pola sata pre obroka, a druge nedelje treba udvostručiti dozu. Ovaj eliksir mladosti može se uzgajati u bilo koje godišnje doba na sobnoj temperaturi i uz malo sunčeve svetlosti.


ŠEJK OD PŠENIČNE TRAVE



Sastojci: 2 banane, 1 green smith jabuka, 100 gr pšenične trave, ½ šoljice vode

Priprema: U sokovniku nacediti pšeničnu travu, a nakon toga u blender staviti oljuštene banane i dodati naseckane jabuke, sok od pšenične trave i vodu. Kada se sadržaj sjedini, masu sipati u željenu posudu i po potrebi čuvati u frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар