Translate

понедељак, 11. јануар 2016.

Kako se riješiti virusa na prirodan način

Kako se rešiti virusa na prirodan način


Raspiratorne infekcije su veoma učestale u zimskom periodu, naročito kada se, kao prethodnih dana, smenjuje sunce i hladno vreme. Meta njihovog napada su i deca i odrasli, a sve ih teže izbegavaju čak i oni sa najjačim imunitetom.
Virusima pogoduje što je napolju hladno pa se prostori u kojima ljudi žive slabije provetravaju. Unutra je ustajao vazduh i koncentracija virusa se vremenom povećava. S obzirom na to da se prenose kapljičnim putem, lako prelaze na drugog, pogotovo ako u zatvorenom prostoru boravi više osoba. Odnos virusa i domaćina je u stvari igra u kojoj se svako bori da pobedi. Ako virus pobedi, domaćin oboli sa blažim ili težim simptomima bolesti.

Prisutnost virusa u našem organizmu zdravstveni je problem čak i onda kada ne izazivaju nikakve simptome bolesti, jer su virusi po svojoj prirodi opasni i kada su tihi. Virusi su deo svakodnevnice, stalno prisutni kao pretnja zdravlju. Ove sićušne tvorevine sastavljene su samo od genetskog materijala, obavijenog proteinskom kapsulom. Kad virusi inficiraju čoveka, počinju da se razmnožavaju velikom brzinom. Ako je imunitet oslabljen, ćelije „čuvari” ne mogu više da ih uništavaju, pa se javlja bolest. Antibiotici su, u principu, potpuno beskorisni u borbi protiv virusa.
Naime oni su pokretači brojnih oštećenja i nenormalnih biohemijskih procesa u ćelijama.
O njihovoj podmuklosti govori i činjenica da savremena medicina zapravo nema delotvorne
lekove protiv virusa.
Deca i osobe sa ugroženim imunitetom izuzetno su osetljivi na virusne infekcije. Osobe starije od 65 godina takođe pripadaju osetljivoj kategoriji, kao i osobe sa hroničnim bolestima. Respiratorne bolesti izazvane različitim virusima najčešće se javljaju u kasnu jesen i zimu, obično u vidu epidemije. Istina, ni dobar imunitet ne može da spreči pojavu gripa ili neke druge virusne infekcije, ali može da ubrza izlečenje.
U toku dana udisanjem unesemo nekoliko desetina hiljada mikroorganizama iz spoljašnje sredine, pa ipak smo retko bolesni od respiratornih infekcija. Međutim, duvan uništava prirodnu barijeru respiratornog epitela. Pušenje predstavlja značajan faktor faktor rizika.
Međutim, kao i uvek, priroda nudi efikasno rješenje.


1. Mačja kandža (Uncaria tomentosa cat's claw)


Mačja kandža, poznata i kao mačji nokat (Uncaria tomentosa, una de gato, cat's claw ) je jedna od najvažnijih biljaka protivirusnog delovanja i danas se najviše koristi za stimulaciju imuniteta i kao protivupalno sredstvo.  Istraživanja u poslednjih nekoliko decenija su i potvrdila ovakvo dejstvo. Takođe, pokazala se efikasnom u tretmanu artritisa, reumatizma, divertikulitisa, gastritisa, Hronove bolesti, dizenterije i čireva. Neka istraživanja su pokazala korisne efekte mačje kandže kod leukemije.
Južnoamerički Indijanci koriste je već 2000 godina.
U srž naučnog zanimanja dospela je zbog svojih sposobnosti - uništava viruse, smanjuje upale, djeluje protivtumorski, a prema nekim novijim zapažanjima efikasna je i protiv virusa SARS.
Mačja kandža deluje i na imunološki ssistem prvenstveno posticanjem stvaranja limfocita te jačanjem njihove aktivnosti, a znamo da su u borbi protiv virusa limfociti najvažnije ćelije.


2. Maslina(Olea europaea)


Za protivirusni učinak masline odgovorna je elenolna kiselina koja koči stvaranje transkriptaze i proteaze - enzima potrebnih nekim virusima da oštete zdrave ćelije.
Usporavanjem virusnog umnožavanja supstance iz lista masline daju organizmu dovoljno vremena i mogućnosti da krene u napad.
Supstance iz lista masline doprinose lečenju herpesa i drugih virusnih oboljenja, gripe i prehlade, gljivičnih infekcija, hroničnog umora i alergija, a djeluje čak i na virus HIV-a.
Jednjenja lista masline mogu delovati tako da inaktiviraju delovanje antibiotika, te stoga proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike.

3. Cvijet zove ili bazge (Sambucus)


Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika... neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih lekovitih cvjetova.  Cvijet zove, jedne od najpoznatijih lekovitih biljaka, često je deo kućne apoteke. Zova se proslavila u narodnoj medicini, a slavio ju je i poznati nemački doktor Kneipp, najviše zbog njezine jedinstvene moći u lečenju prehlade, gripe i groznica .

Savremena nauka razjasnila je tajnu djelovanja bobica zove: zova ima sposobnost onemogućiti prodor virusa u ćelije te njegovo umnožavanje unutar ćelije, bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla. Koristi se kao biljni lek za potsticanje imunološkog sistema, a kao i većina bobičastih lekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Zova je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je ukusa, što posebno cene djeca. Njena diuretička svojstva prijaju radu naših bubrega i urinarnog trakta.
Zova posebno djeluje na viruse prehlade i gripe, a dokazano je da djeluje i na virus Herpes simplexa te još neke sojeve. Bobice bazge imaju i snažno antioksidativno djelovanje te smanjuju ukupnu nivo oksidativnog stresa.


4. Astragalus


Astragalus je poznata biljka u kineskoj medicini koja ima protivbakterijsko, protivupalno i imuno-podupiruće delovanje. Astragalus koren se koristi za jačanje organizma i regulaciju metabolizma. Tradicionalno se primenjuje u Kini za stimulaciju telesne energije, da organizam može lakše da zaceli bolesti. Tek skoro je stekao popularnost i među zapadnim lekarima. Astragalus se primenjuje kod čestih infekcija i, čak, kod kancera. Korisiti se u terapiji simptoma prehlade i gripa. Koren astragalusa je slab diuretik. Kliničke studije su potvrdile njegova imunostimulativna dejstva. Astragalus ima sposobnost da jača imuni odgovor kod osoba koje se podvrgavaju hemoterapiji i zračenju Pacijenti koji su koristili koren astragalusa za vreme terapije kancera imali su manje neželjenih  dejstava i brže su se oporavljali. Sadrži i antioksidanse, koji se koriste za sprečavanje oštećenja izazvanih pod dejstvom slobodnih radikala. Koristi se i za smanjenje krvnog pritiska, u terapiji dijabetesa i za zaštitu jetre. 
Kineska medicina koristi Astragalus kod rinitisa i nadražaja sluznice disajnih organa usled sezonske alergije.
U kombinaciji sa ehinaceom vrlo je delotvorno sredstvo u zaštiti od infekcija disajnih organa.
Zbog flavonoida, koje sadrži, astragalus deluje kao prirodni tonik. Pomaže kod iscrpljenosti i kroničnog umora. Ubrzava oporavak nakon bolesti.


5. Ehinacea

Ehinacea je najpoznatija imuno-jačajuća biljka čije supstance doprinose povećanju broja imunoloških supstance odgovornih za inaktivaciju virusa i bakterija.
Dokazano je da ehinacea efikasno deluje kod akutnih infekcija disajnih puteva, uključujući gripu, prehladu, bronhitis, sinusitis, tonzilitis, upalu uva i polenovu groznicu. U različitim odnosima sadrže fenolkarbonske i depsidne kiseline - kafenu, hlorogensku i dikafeoilhinu, estre kafene i vinske kiseline, kao i ferulinske i vinske kiseline. Zastupljeni su i estri šećera, kao i drugi važni sastojci. Eterična ulja koja poseduje ova biljka sadrže čak 20 komponenti, među kojima i one za koje se u laboratorijskim uslovima pokazalo da uništavaju ćelije tumora.  Međutim, da bi se doziranje precizno odredilo, treba se obavezno posavetovati sa farmaceutom, jer preterivanjem može da se izazove i neželjeni efekat.
Najviše se koristi za podizanje i održavanje imuniteta, za bolju odbranu organizma od različitih virusa i bakterija. Ehinacea predstavlja prirodni antibiotik i veoma pouzdan čistač limfnih ćelija. Smatra se da deluje na povećanje odbrambene sposobnosti organizma tako što se povećava broj leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca. Istovremeno, stimuliše sintezu interferona, proteina koji učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija. 
Najbolje je da uzmete ehinaceu kod prvih simptoma bolesti.

6. Crni kim


Kim je samonikla biljka, mada se u poslednje vreme sve vise gaji u vrtovima i na njivama. Pre svega spada u zacinske biljke, međutim ima visestruka lekovita svojstva, pogotovo crni kim (Nigella sativa). Zbog svog bogatog hemijskog sastava - sadrži preko 100 aktivnih sastojaka - crni kumin deluje na široki spektar bolesti.
Blagotvorno deluje na disajni, probavni i mokraćni sistem. Jača imunitet, leči bronhitis, hronični kašalj i emfizem. Daje odlične rezultate u lečenju alergije i astme. Kim jaca želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona, izbacivanje mokraće. Pozitivno deluje na bolesti pluća, kožna oboljenja, teškoće izazvane astmom. Umiruje bronhije, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitela. Sprečava pojavu raka, jer podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, zdrave ćelije štiti od oštećenja, uništava ćelije tumora.
Kada su žene u pitanju umiruje grčeve materice, pospešuje menstruaciju, olakšava bolove prilikom porođaja i sam porođaj, ženama za vreme dojenja obezbeđuje mleko. 
Naročito dobre rezultate pokazuje kod lečenja dece obolele od bronhitisa, astme, raznih alergija i atipičnog ekcema.
Deluje kao prirodni antibiotik, koji nema štetnih posledica, zbog toga ga možete koristiti u sezoni gripe i prehlade. Mogu ga uzimati i deca.


7. Đumbir

ĐUMBIR (Zingiber officinale) ili  i ingver je koren poreklom iz Indije. Koristi se čaj od svežeg korena đumbira, ili đumbir u prahu koji se stavlja u razne napitke.
Ima izgled šake s nepravilnim prstima. Sadrži 0,25 do 3% eterskog ulja, 5-8% smole, gingerola, uljaste guste tečnosti ljutog ukusa, bez mirisa. U celini, đumbir je veoma lekovit. Upotrebljava se prvenstveno kao svež koren i kao samleveni prah, prethodno osusenog korena, kratkim kuvanjem za obloge kod akutnih ili hroničnih bolova, kod sledećih oboljenja: reumatizma, artritisa, bolova u leđima, grčevima u stomaku, ukočenosti vrata, bronhitisa i bronhijalne astme, zapaljenja jetre i bubrega i kod asmatičnog napada, a dobro deluje na metabolizam kod obolelih od dijabetesa. Pranjem nogu svake večeri u đumbirovoj vodi, veoma dobro deluje na san bolesnika. Đumbir deluje u tri pravca. On prirodnim putem povećava cirkulaciju krvi, otklanja toksine (otrove i nagomilanu šljaku iz organizma) i regeneriše tkivo koje je napadnuto bolešću. To uslovljava početak razlaganja gustih tečnosti u organizmu, stagnirane tečnosti ponovo protiču, i nastupa posle obavljene terapije, jedno potpuno opuštanje organizma što čini čoveka srećnim.
Recept za spuštanje temperature: Dve kašičice rendanog svežeg korena đumbira pomešati sa jednom  kašičicom suve nane i kašičicom suvog cveta zove. Ovu mešavinu preliti sa 250 ml vrele vode, poklopiti i ostaviti da stoji deset minuta. Nakon toga procediti i piti. Dozvoljen je jedan litar dnevno.

8. Pau d’ Arco (taheebo)

Pau d’ Arco - južnoameričko drvo - jedna je od najmoćnijih lekovitih biljaka za podršku imunitetu.
Taheebo deluje protiv bakterija, virusa i gljivica te da jača imunosni sistem.
Taheebo u obliku kapsula, tableta, tinkture ili čaja može efikasano ojačati imunitet u slučajevima gripe i prehlade, alergija, sindroma hroničnog umora, bronhitisa ili infekcije HlV-om,  postignu zavidne rezultate u terapiji leukemije i drugih oblika raka.
Zbog protivupalnih svojstava koristan je kod akutnog bronhitisa, čiji su simptomi upala disajnihnih puteva i bol u mišićima. Lokalna primjena tinkture taheeba može ukloniti bradavice.

Kaže se da je napad - najbolja obrana. Naoružajte se i napadnite viruse uz ovih lekovitih biljaka.

Нема коментара:

Постави коментар