Translate

понедељак, 1. фебруар 2016.

Zelena glina


Uz sunce, vazduh i vodu, čije vitalne elemente sadrži, glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava fizičkog obnavljanja.
S vremenom u našem organizmu se skupljaju toksini.
Zbog vazduha, kojeg udišemo. Zbog vode, koju pijemo. Zbog pesticida, koje sadrži naša hrana.
Ayurveda kaže da se toksini  mogu stvarati i zbog loše probave - kada jedemo previše ili nepravilno kombinujemo namirnice.
S godinama, toksini i teški metali se u našem telu nagomilavaju i mogu uzrokovati brojne probleme, poput:
·        kožnih bolesti
·        alergija i astme
·        depresije
·        migrene
·        nadutosti, loše probave
·        kroničnog umora
·        raka
Zbog toga potrebno je redovito čistiti organizam od toksina i teških metala.
Zelena glina je jedan od prirodnih lijekova koji efikasno i brzo čiste organizam, a pritom ne škode našem zdravlju.

 Zelena glina kroz istoriju 



Uz sunce, vazduh i vodu, čije vitalne elemente sadrži, glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava fizičkog obnavljanja.
Mnoge generacije pre nas su verovale u moć gline. U drevnom Egiptu, lekovita moć gline je bila dobro poznata. Zelena glina se koristila za lečenje i mumificiranje faraona.
Drevni Grci su upotrebljavali glinu za lečenje preloma: na frakturu su stavili gipsane trake namazane glinenim blatom.
Dioskorid je govorio o tome da glina poseduje posebne lekovite moći. Smatrao je da glina ima “božansku inteligenciju” i sama pronalazi i leči sve bolesti u organizmu.
Galen, poznati grčki filozof i doktor, napisao je traktat o lečenju zelenom glinom.
O lekovitim svojstvima gline pisao je još otac medicine, Hipokrat, koji je opisao više načina njene upotrebe u vreme tadašnjih vojnih pohoda kada su vojnici obolevali od dizenterije, tifusa i raznih infekcija a lečili su se pijući rastvor gline.
Prema Nasinoj publikaciji, glina je imala važnu ulogu u pojavi života na zemlji, pridonoseći koncentraciji aminokiselina, osnovnih elemenata, proteina. Budući da glina sadrži metale, privlači nukleoproteine koji zajedno formiraju lanac DNA. Takođe se čini verojatnim da glina ima sposobnost intervencije u procesima transformacije i asimilacije hranjivih elemenata, prema tome i u sastavu podržavanja života i usporavanja starenja i odbrane od spoljašnjih uticaja. Glina stimuliše organ koji loše radi i pomaže obnavljanje njegove oštećene funkcije. Šta je razlog obnavljajuće sposobnosti gline? Snabdeva nas supstancama, katalizatorima, koji prvo dopuštaju asimilaciju, a nakon toga stabilizaciju minerala pribavljenih hranom, koje organizam pre nije mogao zadržati. Ovi katalizatori su nam dovoljni u vrlo malim dozama, stoga nije glinu potrebno uzimati u velikim količinama.
  

Kako deluje zelena glina 


Još uvek nije u potpunosti jasno kako deluje zelena glina. Jedni pretpostavljaju da glina ima izuzetnu upijajuću moć zbog čega upija sve nečistoće i patogene iz organizma.
Drugi smatraju da glina ima posebnu “inteligenciju”, uz pomoć koje sama pronalazi i uklanja nepravilnosti u radu organizma.
Glina deluje na organizam u celini. Način na koji djeluje glina, dokazuje da je riječ o inteligentnoj i korisnoj energiji. Glina “ide” tamo gde je bolest. Kad se primjenjuje oralno, glina nalazi svoj put do bolesnog mjesta i tamo ostvaruje svoje dobrobiti u liječenju. Ponekad oblog od gline djeluje na dio tijela prilično udaljen od područja gdje ste ga aplicirali.
Upijajuća moć gline je izvanredna. Posjeduje snažnu sposobnost da na sebe veže organske molekule, masnoće i metaboličke otpadne produkte, istovremeno otpuštajući oligoelemente i time poboljšava metabolizam stanica kože, pojedinog organa ili cijelog tijela kada se uzima oralno. Snažan revitalizirajući efekt gline mogli bi objasniti njenom sposobnošću upijanja i zadržavanja sunčeva magnetizma, te njegovog emitiranja tijekom upotrebe.
Neki povezuju lekovitu moć gline s njezinim negativnim naelektrisanjem. Smatraju da upravo zbog svoga negativnog naelektrisanjem zelena glina privlači i veže na sebe sve čestice koje su pozitivno naelektrisane. Pozitivno nabijene čestice u našem organizmu su bakterije, virusi, toksini, itd.
Osim što veže štetne supstance i izbacuje ih iz organizma kroz probavni trakt, glina nas također snabdeva potrebnim elementima. Naime, glina sadrži preko 60 minerala i elemenata u tragovima koje hrane i leče naš organizam.
Ruski naučnici su otkrili da se upotrebom gline može neutralizovati i delovanje radijacije. Glina se zato koristi kod nuklearnih nesreća, da upije radijaciju u što većoj mjeri.
Glina izravno deluje na celi probavni trakt. Jednako uspešno leči proliv i tvrdu stolicu, ali deluje i na sve organe i organizam u celini. Glina može izlječiti čir, što bi se moglo tumačiti snažnom sposobnošću upijanja. Teže je objasniti na koji način leči slabokrvnost, a ipak u samo mesec dana dolazi do impresivnog povećanja crvenih krvnih zrnaca. Glina obiluje enzimima. Određene dijastaze-“oksidaze” imaju snagu fiksiranja kiseonika, što bi objasnilo sposobnost gline u čišćenju i obogaćivanju krvi.
Glina djeluje na rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Ne samo da pojačava njihovu oslabjelu funkciju, već će i balansirati njihov preterani rad.
Glina jača obrambene sposobnosti organizma, reguliše metabolizam, a na srce i neke druge organe deluje tonizirajuće. Upija sve otrove i može se koristiti za neutralizaciju kod trovanja gljivama, hemijskim kiselinama i drugim otrovnim supstancama.
Glina regulira pH krvi i tjelesne tekućine. Poznato je da bolesni organizam ima kisele tjelesne tekućine.
Glina se koristi u lečenju mnogih bolesti – od arterioskleroze i anemije, preko oboljenja disajnih puteva, do iritacija na koži. Unošenjem gline u organizam povećava se otpornost na sve otrove. Ona omogućava bolje iskorišćavanje hrane, osigurava ćelije mineralima i životnom energijom.
Koristi se u lečenju mnogih bolesti, naročito arterioskleroze, anemije, obolenja disajnih puteva, infekcija koli bakterijama, crevnih obolenja, trovanja, čira, viška stomačne kiseline, prilikom bolnih menstruacija, ali i opadanja kose. Za glinu se može reći da liječi „i iznutra i spolja“.
Koristi se u kozmetici kao maska za lice zajedno sa uljem od maslina, ricinusa ili badema, odlično regeneriše kosu. Čovjek u svoj organizam unosi razne industrijski prerađene namirnice, pretežno životinjskog porekla koje su pune masti, konzervansa, raznih veštačkih dodataka i otrova koji se talože u i izazivaju bolesti. U lakšim slučajevima to su prehlade i hronične upale, a u težim nastupaju degenerativna oboljenja, reuma pa čak i tumori.
Osobama sa povišenim holesterolom preporučuje se da pomoću gline ubrzaju metabolizam i osnaže bakterijsku floru crijevima. Glina ima moć da pročisti organizam u tolikoj meri da se njenom upotrebom izgubi čak i miris znoja, kojim se izbacuje velika količina otrova. Ona vezuje, drenira i izbacuje nečistoće iz krvi i drugih organa
Savremena medicina potvrđuje da glina ima lekovita svojstva i da postiče odbrambene mehanizme organizma.
Crvena glina odlično pomaže otklanjanju upalnih procesa kičme i zglobova; ružičasta glina pomaže liječenju krvnih sudova (arterioskleroze krvnih sudova donjih udova); žuta pomaže uklanjanju upalnog procesa átrigeminusa na licu, gde se preporučuje „pogačica“ od gline na obraz, čelo, podbradak i smanjuje neuroze. Bela glina leči bolesti kože. Koristi se u kozmetičkim tretmanima lica i ruku (nestaju bore), plava je univerzalna i preporučuje se za početak liječenja, a zatim se prelazi na upotrebu drugih, specijalizovanih glina.

Vrste i sastav gline


U prirodi možete pronaći zelenu, žutu, belu i crvenu glinu. No, jedino zelena glina se koristi za lečenje i čišćenje organizma.
Postoji nekoliko vrsta zelene gline, a najpoznatiji rudnici gline se nalaze u Francuskoj i na Siciliji.
U zavisnosti o tome gde je iskopana, svaka glina sadrži jedinstveni postotak raznih minerala i elemenata u tragovima.
Zelena glina sadrži selen, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum, cink, mangan, bakar, silicijum, natrijum i druge minerale i elemente u tragovima.
Zahvaljujući bogatstvu prirodnih nutrijenata, glina ima višestruko lekovito delovanje na organizam. Zahvaljujući visokom procentu minerala i oligoelemenata glina, korišćenjem gline se poboljšava imunitet organizma.Strukturu gline čini kristalna rešetka koja joj daje sposobnost da skladišti energiju, te da je u određenim uslovima oslobodi. Glina vezuje vlagu nekoliko puta više od sopstvene mase. Glina ima veliki toplotni kapacitet, veliku toplotnu provodljivost i veliki stepen zadržavanja toplote.
Elementarni minerali su katalizatori koji ubrzavaju hemijske reakcuje koje podstiču metabolizam.
Glina upija statički elektricitet i vrši detoksikaciju radioaktivnih nukleotida.
Glina deluje na nivou ćelije, prodire u telo kroz ćelijske membrane. Najpoznatija ćelijska pumpa u organizmu je natrijumova i kalijumova pumpa na koju glina deluje tako što pospešuje njenu funkciju i time ubrzava metabolizam. Čestice gline su manje od veličine mnogih bakterija, tako da je odličan antiseptik.

Kako koristiti zelenu glinu za čišćenje organizma


Ako uzimanje gline izazove začepljenost, razmutite je u više vode i uzimajte više puta dnevno između obroka. Ako zatvor potraje i dalje, glinu privremeno zamenite čajevima za čišćenje.
Glina se ne može prilagoditi lekovima, čak ni homeopatskim. Zapravo ima tendenciju neutralizovanja njihovog delovanja. Najbolje je planirati kure uzimanja gline nakon završetka terapije uzimanja lekova, ili ako je to nemoguće, paziti da razmak između uzimanja leka i gline bude najmanje 2 sata.
Ako se želi postići potpuni učinak lečenja glinom, za vreme kure uzimanja gline važno je prilagoditi i prehranu. Izbegavajte obilne i teške obroke, najprikladnija je lagana vegetarijanska prehrana.
Vrlo je važno izbegavati cigarete, alkohol, kafu, kao i previše slatkiša, slanih grickalica, te uopšteno industrijsku i konzervisanu hranu bogatu konzervansima.
Na početku lečenja mogu se pojaviti neočekivani i neugodni simptomi koji zbunjuju, umesto da se osećamo bolje. To su prikrivene tegobe koje treba lečiti. Ako su vam simptomi neugodni, prilagodite tempo liječenja svom organizmu.

 

Kura čišćenja

 

Glina se proizvodi u granulama ili finom prahu koji se mogu nabaviti u apoteci. Iz nje mora da bude odstranjen pesak.Zelena glina koja se smije oralno uzimati, mora biti certifikovana za oralnu upotrebu. Takva glina se u prodaji zove ventilirana glina.
Naveče razmutite punu čajnu kašičicu ventilirane zelene gline u 2 dcl vode (nekuvane, najbolje izvorske).
Pritom nemojte upotrebljavati metalnu kašičicu ili čašu - glina ne sme doći u dodir s metalom. Koristite deblju staklenu čašu i drvenu kašiku.
Glinu uzimajte ujutro nakon ustajanja ili naveče pre spavanja. Po želji, možete glinu uzeti jedan sat pre jela.
Glinu uzimajte na sledeći način:
1. sedmice: ujutro, na prazan stomak, bez mešanja popijte samo vodu, a talog bacite
2. sedmice: ujutro na prazan stomak pijte glinenu vodu koju ste prethodno promiješali drvenom kašikom i ostavili da malo odstoji, ostavite 5 minuta da se talog slegne, a vodu popijte
3. sedmice: pošto ste promešali rastvor gline u vodi drvenom kašikom, popijte ga odmah, na prazan stomakvodu zajedno s glinom.
Prva kura glinom trebalo bi da traje tri nedjelje. Pošto ste pauzirali nedjelju dana, treba da započnete drugu kuru glinom, a potom ih praktikujte u vrijeme smjene godišnjih doba. Napravite pauzu. Ovu kuru čišćenja organizma možete raditi 2-4 puta godišnje. 

Spoljašna upotreba gline


Blatne kupke


Glina se u vidu obloga i blatnih kupki koristi za lečenje: hroničnih zglobnih i vanzglobnih reumatskih bolesti, hroničnih degenerativnih bolesti koštano-zglobnog sistema, u rehabilitaciji postreumatskih stanja. 
Zatim Kupka sa zelenom glinom je vrlo jednostavna metoda čišćenja tela od toksina i teških metala.
Najznačajnija je zelena glina mada postoje i crvena, žuta, siva i bela. Mikroelementi koji se nalaze u glini i određuju njenu boju (plava, crvena, bijela, ružičasta, žuta), nisu prisutni u organizmu čoveka ili ih ima u nedovoljnim količinama. Oni se vrlo lepo upijaju kroz kožu ili pri kupanju u kadi (glina se rastvara u dozi od 200 do 500 g), ili iz „pogačica“ postavljenih na zglobove tokom 10, 15, 20 minuta.
U kadu napunjenu toplom vodom, dodajte 2 šoljice zelene gline. Provedite u kadi 20-ak minuta, neka voda bude što toplija.
Kroz pore glina prodire u organizam i izvlači toksine i teške metale. 
Zelena glina se upotrebljava i u obliku kupki, maski i obloga.
Kupke od zelene gline imaju umirujući, antiupalni i detoksicirajući učinak. Oblozi od zelene gline koriste se za lečenje artritisa i rana.
Maske od zelene gline postiču lepotu, čiste kožu, postiču cirkulaciju, leče problematičnu kožu, smanjuju celulit i postiču gubitak masnog tkiva. 

Glinu stavite u staklenu, keramičku ili porculansku posudu (ako je moguće izbegavajte plastiku), poravnajte joj površinu, te po njoj pažljivo prelijte vodu, toliko da je glina potpuno prekrivena. Nemojte mešati, glina omekša sama od sebe. Ako smesa bude premekana, možete kasnije dodati još malo gline u prahu.
Pasta bi morala biti glatka, ravnomjerna i ne pregusta, niti tečna. Mora biti dovoljno mekana da se prilagodi telesnim oblinama i pregibima, te dovoljno čvrsta kako ne bi skliznula sa tela.
Kada god je moguće posudu sa glinom stavite na sunce i pokrijte gazom kako bi je zaštitili od nečistoća.
Oblozi od gline mogu se koristiti i topli i hladni, u zavisnosti od problema koji se tretira. Ako ćete grejati glinu, pazite da ne dođe u kontakt sa jakim izvorom toplote. Ako je moguće zagrete je na suncu ili uz pomoć dvostruke posude sa vodom. Nikada glinu nemojte grejati dva puta.
Oblog je najbolje naneti direktno na kožu, čime se postiže najveća korist. Glinu možete premazati i po komadu lanenog platna, staničevine (vata) ili lista kupusa. List kupusa održava hladnoću gline i sprečava prerano sušenje. Izbegavajte upotrebu nepropusnog materijala poput plastike, gume, folije i sl. jer vlaga iz gline mora isparavati.
Oblog od gline može se ostaviti 1 sat ili preko noći, zavisi o slučaju. Ako se oblog osušio već nakon pola sata ili se na mestu obloga javlja neugodan osećaj hladnoće, skinite oblog. Glina se lako skida sa kože. Ostatke operite jednostavno sa vodom, ali bez sapuna. Nikada ne koristite alkohol, kolonjsku vodu ili nešto slično, samo čistu vodu.
Oblozi od gline za bolne zglobove i mišiće
Glina se odlično kombinuje sa biljnim ekstraktima, hladno ceđenim uljima i eteričnim uljima.
Arnika (moravka, brđanka, vučiji zub) i gavez (volovski jezik) su dve biljke koje su vrlo efikasne kod problema lokomotornog sastava.
Pripremite dekokt od gaveza, tako što ćete oko 2 supene kašike korena gaveza kuvati na laganoj vatri oko 10 minuta u 3 dcl vode, ocedite i prelijte oko 100 gr zelene gline ovim “čajem”. Oblog je najbolje staviti još topao i držati oko 20 minuta do pola sata, odnosno dok se oblog ne osuši. Tada ga operite čistom vodom. Količinu obloga koju ćete pripremiti prilagodite tretiranoj površini.
Na sličan način možete pripremiti i oblog sa infuzom arnike: 2 supene kašike arnike prelijte s 2 dcl kipuće vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, procedite i prelijte po glini. Ovaj oblog takođe koristite toplao.
Umesto vode glini možete dodati hidrolate, kao što je hidrolat ruzmarina kemotip cineol ili hidrolat paprene metvice (nane). Glini takođe možete dodati i biljna ulja. Uvek koristite hladno ceđena ulja, a ne rafinirana. Nikada glini nemojte dodavati parafinsko ulje, jer ono stvrdnjava glinu, to se odnosi i na takozvana bebi ulja, koja su po sastavu, najčešće, parafinsko ulje. Za bolove mišića i zglobova, odličan dodatak glinenim oblozima su ulje crnog kima i macerat gospine trave (kantarion). U ovaj macerat (preparat koji se dobija potapanjem lekovitih biljaka u ulje) ili ulje možete dodati i eterična ulja, te na taj način pojačati djelovanje celoga obloga. Glinu prelijte vodom, neka odstoji (ako je moguće oko 1 sat), zatim umiješajte kantarion ili ulje crnog kima u koji ste dodali eterična ulja. Dobro mešajte kako bi se glina što bolje izmješala sa uljem.

Veliki je broj eteričnih ulja koja se koriste kod problema lokomotornog sistema:
·        lavanda-ublažava bolove u mišićima, korisna je kod uganuća, neuralgija i reumatskih bolova
·        bor-postiče cirkulaciju, tonizira mišiće i može olakšati bolove koji prate giht, išijas, krstobolju,artritis i bolove preforsiranih mišića
·        atlaski cedar-snažno postiče cirkulaciju limfe i izlučivanje štetnih produkata metabolizma iz tela, osvežava i tonizira celi organizam
·        borovica-ublažava bolove u zglobovima i mišićima, eliminiše mokraćnu kiselinu iz organizma, što je poželjan učinak u terapiji gihta, artritisa, reumatizma i mijalgija
·        ružmarin kemotip cineol-dobar je tonik za celi organizam, postiče cirkulaciju i snažno djeluje protiv bolova, neizbežan je kod tegoba reumatoidnog artitisa
·        paprena metvica-olakšava bolove u mišićima i zglobovima, pomaže kod modrica i kontuzija, pruža ugodan osećaj hlađenja
·        eukaliptus limunski-deluje protuupalno, ublažava bolove kod reumatoidnog artritisa i postiče detoksikaciju organizma
·        bosiljak-tonizira i osvežava celi organizam, odličan za tretiranje umornih, napetih, preforsiranih mišića i uganuća (kombinovati sa lavandom), ali i za tretiranje gihta, artritičnih i reumatskih bolova
·        mažuran-postiče cirkulaciju i poboljšava izlučivanje optadnih produkata metabolizma nakon fizičkih napora, snažno deluje protiv bolova, pa se koristi kod neuralgija, grčeva i ukočenosti mišića, reumatskih i artritičnih bolova, bolova kod uganuća i istegnuća, može olakšati bolove u leđima, te bolove kod upale karpalnog kanala i išijasa
·        petitgrain-postiče arterijsku cirkulaciju, povoljno deluje za tretiranje artritičnih tegoba, opušta mišićnu napetost
·        limunska trava-jača vezivno tkivo, vraća tonus atrofiranim mišićima, dobar je kod sportskih ozleda, istegnuća, modrica i iščašenja
·        biber-potiče cirkulaciju i detoksikaciju, zagrejava
·        kamfor-odličan analgetik kod bolova mišića i zglobova
·        đumbir-koristi se kod reumatizma, artritisa, bolova u istegnutim mišićima i tetivama, te kod neuralgija
·        limun-dragocjena je pomoć kod stanja kada telo dovoljno delotvorno ne eliminiše mokraćnu kiselinu, što dovodi do bolova i upala u zglobovima. Često se koristi kod bolova u mišićima, gihta, reume, lumbaga i artritisa

Glina u službi ljepote



Maske od gline su izuzetno cenjene u kozmetici. Najčešće se koriste za čišćenje masne i aknaste kože, ali su vrlo delotvorne i za revitalizaciju suve kože, posebno ako se dodaju bogata hranjiva ulja.

Maska za lice od zelene gline za masnu i aknastu kožu


2 supene kašike gline prelijte sa hidrolatom (čajevac, lavanda), pustite da stoji oko pola sata, zatim dodajte ulje (lešnik, jojoba, macerat nevena, suncokretovo ulje ili ulje semenki grožđa) kojemu ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja (čajevac, širokolisna lavanda, ružmarin kemotip verbenon, smilje , geranij, mirta), dobro izmešajte u glatku smesu koja će se lako naneti na kožu lica. Počnite od čela prema vratu. Deo oko očiju i usne nemojte premazati maskom. Kada se maska osuši znak je da je treba oprati. Lagano ju navlažite i blagim trljanjem operite sa kože, ne koristeći sapun, samo čistu vodu. Pripremite veću količinu smese, ako želite tretirati i područje dekoltea te ramena i leđa. 

Maska za lice od zelene gline za suhu i osjetljivu kožu


2 supene kašike gline prelijte sa hidrolatom ruže, pustite da stoji oko pola sata, zatim dodajte ulje (badem, avokado, sezam, makadamija, ulje pšeničnih klica) kojemu ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja (palmarosa, sjemenke mrkve, geranij, ružino drvo, mira), dobro izmešajte smesu gline i ulja te nanesite na lice, počevši od čela prema vratu. Kada se maska osuši isperite je čistom vodom lagano trljajući.
Nakon što se maska opere sa lica nemojte nanositi kremu ili ulje. Pustite kožu da diše, što će ona učiniti sa zadovoljstvom.

Kakve još dobrobiti za zdravlje ima zelena glina


Osim čišćenja organizma od toksina i teških metala, zelena glina ima brojne druge dobrobiti za zdravlje:
·        obnavlja ćelije i tkiva
·        sprečava širenje patogenih bakterija i parazita
·        sprečava rast tumorskih ćelija
·        ima antiupalna svojstva
·        postiče zaceljivanje rana
·        čisti i obogaćuje krv
·        reguliše PH organizma
·        hrani organizam potrebnim mineralima 

Bitno pravilo je boriti se protiv oslabljenja, smrtonosnih delovanja otrova iz okoliša i samozagađivanja obnavljanjem, životno važnim protivotrovom lične higijene i samopročišćavanja…Svrha redovnog disciplinovanog samopročišćavanja je jednostavno biti nekoliko koraka ispred nemilosrdnog procesa zagađivanja i propadanja. “Starenje” nije samo stvar vremena; to je stopa po kojoj mi dopuštamo propadanje naših tijela kroz neko vremensko razdoblje.

Нема коментара:

Постави коментар