Matični mleč regeneriše i obnavlja ćelije, a
usporava starenje. Propolis se smatra antibiotikom budućnosti, jer je prva
linija odbrane u borbi protiv bakterija i virusa
Med kao imunostimulans jeste
nezamenljiva prirodna hrana. Zahvaljujući svom hemijskom sastavu i odnosu
vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, med utiče na formiranje svih
krvnih elemenata kako crvene tako i bele loze. Oni imaju zaštitnu ulogu jer
poseduju sposobnost „proždiranja“ neprijatelja. Zato svaki novi dan treba
započeti kašičicom meda – ističe dr Milojković.
Med je bogat ugljenim hidratima, a
najviše prostim šećerima glukozom i fruktozom, koji predstavljaju energetski
materijal. Sadrži brojne enzime, skoro sve vitamine i minerale, eterična ulja,
organske kiseline koje blagotvorno utiču na organe za varenje i potpomažu
apsorpciju hranljivih materija.
Med
uvek treba rastvoriti u vodi, čaju, mleku ili soku. Nemojte ga jesti u gustom,
koncentrovanom stanju i onda popiti vodu. Med se ne jede, već se pije. Ne treba
ga ratvarati u previše vrućim tečnostima. Kašika kojom ga uzimate treba da bude
drvena ili plastična, nikako metalna.
Zato što je to idealna hrana sa lekovitim svojstvom.
Za dobro
zdravlje, raspoloženje, elan i negu kože, med i pčelinji proizvodi
predstavljaju pravi izbor. Istražujući svojstva meda, zvanična medicina ga je
označila kao hranu, koja bitno može da utiče na dužinu života. Zato se u
lečenju mnogih bolesti sve češće primenjuje apiterapija, predstavlja spoj
naučnih istraživanja i tradicionalnih znanja o lečenju pčelinjim proizvodima.
- Apiterapija
potiče od latinske reči apis, što znači pčela. Obuhvata naučno dokazane efekte
propolisa, meda, matičnog mleča, polena, pčelinjeg otrova i voska na zdravlje
ljudskog organizma. Na osnovu brojnih pisanih i drugih dokumenata, med i
pčelinji proizvodi su u upotrebi od ljudskog postanja - naglašava dr Verica
Milojković, specijalista opšte medicinei poznati licencirani apiterapeut.
Šta predstavlja med?
- Praktično, to
je najjeftinije zdravlje koje može da se kupi. Sadrži više od 300, za organizam
lako resorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne
amino kiseline, biljni antibiotici, fitohormoni... Med jača imuni sistem i
poseduje antimikrobna, antimikotična, antioksidativna, antianemična i
antisklerotična svojstva. Utiče na formiranje crvenih i belih krvnih zrnaca.
Da li med mogu svi da konzumiraju?
- Detetu je
dobro dati med već kada napuni godinu dana. Najbolje je početi sa bagremovim.
Deca koja ga redovno uzimaju su zdravija i vitalnija, dobro napreduju i otporna
su na infekcije. Takođe, med ne oštećuje zube već čuva kalcijum i sprečava
karijes. Za pravilan rast i razvoj treba da uzimaju 0,5 do 1 gr na kilogram
telesne težine rastvoren u vodi ili soku. Za odrasle je med podjednako važan
jer daje energiju, krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje. Kod
osoba koje se bave fizičkim, ali i umnim radom, povećava izdržljivost, reguliše
rad srca i krvotoka. Sportistima uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske
rezultate... U trećoj životnoj dobi med je takođe važan jer dovodi do
intenzivne razmene materija u srcu, mozgu i jetri.
REGENERIŠE JETRU iskustva pokazuju
da pčelinji proizvodi pomažu kod lečenja virusima oštećene jetre. Uz primenu
opštih mera, dijete i mirovanja, jetra se veoma brzo regeneriše, što su
pokazali rezultati lečenih pacijenata. Njihova delotvornost se pokazala i u
regeneraciji alkoholom oštećene jetre i pankreasa. Kao pomoćna lekovita sredstva
uspešni su i u lečenju stresa, anksioznosti, depresije, nesanice, ali i lakših
i srednje teških oblika psorijaze.
Koje vrste su posebno lekovite?
- Sve su važne,
samo je bitno odvojiti određeni za posebnu namenu. Recimo, nivo antioksidansnih
materija podiže svaki med, ali posebno med od heljde, suncokreta i tamne vrste
livadskog meda. Njihovo redovno konzumiranje smanjuje rizik od
kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, tumora, katarakte, dijabetesa,
reumatoidnog artritisa. Inače, dokazano je da svaka vrsta smanjuje nivo lošeg
holesterola i triglicerida u krvi za sedam odsto, a za dva odsto povećava nivo
dobrog holesterola. Za lečenje malokrvnosti preporučuje se livadski med, bogat
vitaminom B12, mineralima, a posebno gvožđem i bakrom, važnim za normalno
sazrevanje eritrocita. Medljika ima posebnu vrednost, a pčele ga sakupljaju sa
lišća bukve, bora, vrbe. Ova vrsta meda poseduje čak 13 puta više mineralnih
materija i mnogo više gvožđa u odnosu na livadski.
Kakav med se uzima kod infekcija disajnih puteva?
- Najbolji je
kristalisani nektarski med, med u saću ili med u voštanim poklopcima. Doza je
šest puta dnevno sa što dužim zadržavanjem u ustima, da bi antimikrobne
materije meda direktno delovale na sluzokožu. Kod nadražajnog kašlja savetuje
se inhalacija medom, udisanjem mednih para. Inhalacija se sprovodi dva puta
dnevno u trajanju od 10 do 20 minuta, a sprema se tako što se u 250 ml ključale
vode doda kašika meda. Med u manjim količinama je koristan i za dijabetičare, a
preporučuje se bagremov i druge vrste koje sporije kristališu. Za bolesti
organa za varenje i povećano lučenje želudačne kiseline. savetuju se svetle
sorte meda.
ČISTI KOŽU I "BRIŠE"
BOREMATIČNI mleč koži daje mladalački izgled, zbog čega se sve češće koristi u
kozmetičkoj industriji. Bogatstvo aminokiselinama, vitaminima i mineralima
podstiče stvaranje kolagena, poboljšava tonus, umanjuje bore i pigmentacijske
mrlje. Matični mleč kožu hrani, dubinski vlaži i uravnotežuje.
Kako deluje matična mleč?
- Matična mleč
među pčelinjim proizvodima predstavlja "kraljevski gel". Kao
najsnažniji prirodni biostimulator, bioregenerator, imunomodulator i
antioksidans, savršeno čuva zdravlje i ubrzava proces izlečenja. Deluje na
nivou ćelije stupajući u dinamičan odnos sa njom, regeneriše je, obnavlja,
podmlađuje. Istovremeno, stimuliše rast i razvoj organizma, a usporava njegovo
starenje. Normalizuje rad nadbubrežnih žlezda i lučenje adrenalina,
povećavajući otpornost na stres i ublažavajući njegove posledice. Regeneriše
ćelije pankreasa i jetre, a predstavlja i moćno sredstvo protiv virusa gripa,
herpesa, koksaki i hepatitisa. Mleč reguliše krvni pritisak, dobar i loš
holesterol, širi koronarne krvne sudove, popravlja ishranu srčanog mišića. Kod
artritisa smanjuje bolove i povećava pokretljivost zglobova, ukoliko se koristi
najmanje tri meseca.
Šta čini u preventivnom smislu?
- Preventivno
povećava životnu aktivnost, umnu i radnu sposobnost i izdržljivost, otklanja
zamor, povećava koncentraciju i pamćenje, pojačava metabolizam, a usporava
starenje. Kod žena se preporučuje u menopauzi, jer smanjuje neprijatne
senzacije i tegobe, kao što su razdražljivost, depresija, znojenje. Kod
muškaraca povećava prokrvljenost prostate, smanjuje otok, podstiče polnu
aktivnost. Deluje i na lučenje hormona pomažući muškarcima da održe spermogram,
a ženama da lakše prebrode krizu menopauze i gašenje polnih hormona.
A propolis?
- Smatra se
antibiotikom ovoga veka i lekom budućnosti, zbog čega ga mnogi nazivaju i
najdragoceniji proizvod pčela. Predstavlja prvu liniju odbrane u borbi protiv
bakterija, virusa, gljivica i parazita. Za razliku od sintetskih antibiotika,
propolis ne remeti crevnu floru i ne izaziva rezistenciju organizma, odnosno
otpornost na antibiotike. A zbog analgetskog svojstva brzo smanjuje bol u grlu
i suv nadražajni kašalj. Kao snažan antioksidans efikasno odstranjuje slobodne
radikale nastale upalnim procesima. Kod šloga podiže antioksidansnu odbranu
podstičući bolju ishranu moždanog tkiva. U stomatologiji pomaže kod stomatita,
gingivita, afti. Leči kožne promene kao što su ekcemi, psorijaza, gnojne rane
koje teško zarastaju, a sprečava i stvaranje novih krvnih sudova u tumoru.
INHALACIJA VAZDUHOM IZ KOŠNICE
ETERIČNA ulja
propolisa, meda i voska, matičnog mleča i aromatične materije perge, koji se
oslobađaju iz košnice, dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku od 200
metara. Ovako stvorena mikroklima poboljšava stanje bolesnih, povećava apetit,
poboljšava san i raspoloženje. Stimuliše organe za disanje i varenje,
kardiovaskularni i nervni sistem, a povećava i imunitet organizma kao i radnu
sposobnost. Inhalacija vazduhom iz košnice deluje i na alergijska obolenja,
bolesti povezane sa ozračenjem, intoksikacijom i drugim ekološkim zagađenjima.
Da bi se osetilo poboljšanje, trebalo bi svakodnevno dva puta udisati vazduh
(15 do 20 minuta) u okolini pčelinjaka, bar tri nedelje.
ČUVA ZUBE
– Med se može davati deci od navršene prve
godine života, a najbolje je početi s bagremovim medom. Med obezbeđuje zdravlje
i vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog
šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes. Med je
podjednako bitan i za srednjoškolsku omladinu i studente jer daje energiju,
krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje. Savetuje se fizičkim i
umnim radnicima, povećava izdržljivost, reguliše rad srca i krvotoka.
Sportistima daje energiju, uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske rezultate.
Jako je bitno korišćenje meda u trećoj životnoj dobi jer on intenzivira razmenu
materija u srcu, mozgu i jetri.
SPUŠTA HOLESTEROL
Redovna upotreba meda znatno podiže nivo
antioksadantih materija u ljudskom organizmu.
– Ovu aktivnost imaju sve vrste meda, ali najviše med od heljde i suncokreta, a onda i tamne vrste livadskog meda. Redovna upotreba smanjuje rizik od nastanka bolesti izazvanih oksidativnim stresom, a to su kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, tumori, katarakta, dijabetes, reumatoidni artritis... Dokazano je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za sedam odsto, a povećava nivo korisnog HDL holesterola za dva odsto.
– Ovu aktivnost imaju sve vrste meda, ali najviše med od heljde i suncokreta, a onda i tamne vrste livadskog meda. Redovna upotreba smanjuje rizik od nastanka bolesti izazvanih oksidativnim stresom, a to su kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, tumori, katarakta, dijabetes, reumatoidni artritis... Dokazano je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za sedam odsto, a povećava nivo korisnog HDL holesterola za dva odsto.
SPREČAVA INFEKCIJE
Prim. dr Vidoje Kulić, specijalista
pulmologije i poznati pčelar iz Sombora, kaže da su lekovita svojstva meda
poznata od davnina, a da je znanje o njegovoj lekovitosti, stečeno vekovnim
iskustvom u poslednjih 50 godina, i naučno potvrđeno.
– Lekovito svojstvo meda je višestruko jer med ima antibakterijsko,
antivirusno, antigljivično i antioksidantno svojstvo. On čuva organizam od bakterija,
virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Pravilnim
korišćenjem meda u optimalnim količinama u dovoljno dugom periodu jačamo
odbrambene snage organizam. Poboljšavaju se svi parametri imuniteta koji se
klinički i laboratorijski dokazuju: krvna slika, aktivnost leukocita, titar
antitela i opšte fizičko i psihičko stanje. Uzimanjem meda podstičemo rast i
razvoj organizma, usporavamo starenje, ubrzavamo oporavak od stresa i bolesti,
jačamo opštu fizičku i psihičku radnu sposobnost organizma. Zato redovno
koristite med da ga kasnije ne biste tražili kao lek.
MED BAŠ ZA VAS
Bagremov
med – pogodan je za bolesnike sa probavnim smetnjama i deluje umirujuće na
čitav organizam. Mogu ga jesti čak i deca mlađa od tri godine.
Livadski
med – sadrži više etarskih ulja i posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, a
može da pomogne i kod respiratornih oboljenja.
Lipov
med – ima antiseptičko dejstvo i koristi se kod gripa, bronhitisa i drugih
respiratornih bolesti. Najbolje ga je konzumirati zajedno sa čajem od lekovitih
biljaka.
Šumski
med – sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste meda. Naročito
je bogat gvožđem, pa se posebno preporučuje anemičnim osobama.
ČAJ ZA JAČANJE IMUNITETA
Pomešajte
jednu kašičicu kamilice i jednu kašičicu hajdučke trave, prelijte ih sa litar
ključale vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Kad se prohladi,
zasladite sa pola kašičice meda i pre svakog obroka pijte po jednu šoljicu ovog
čaja. U prvih šest nedelja postepeno povećavajte količinu meda do najviše tri
kašičice, a zatim postepeno smanjujte količinu. Ovu terapiju sprovodite deset
meseci.
PROTIV ANEMIJE
Kod
anemije ili malokrvnosti koriste se tamne sorte meda: livadski, poljski,
šumski. Najbolji rezultati lečenja dobijaju se korišćenjem šumskog meda, koji
sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste. Dnevne terapijske
doze zavise od uzrasta, težine anemije i kreću se od jednog do dva grama meda
na kilogram telesne težine. Med se rastvara u vodi, uzima se na prazan želudac
sa nekoliko kapi limuna. Terapija traje od tri do šest meseci.
BLAGOTVORNA DEJSTVA MEDA
–
Jača imunitet
–
Poboljšava cirkulaciju
–
Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
–
Poboljšava probavu
–
Poboljšava obnavljanje tkiva
–
Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
–
Ima antibakterijsko dejstvo
–
Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
–
Deluje protiv stresa
–
Najnovija saznanja govore da med može da se koristi za dijetu
Istrenirao pčele da prave med iz marihuane
Male pčele oduvek su bile vredni insekti u
prirodi, koji stvaraju slatki zdravi med. Ali jedan Francuz odlučio je da uradi
nešto neobično sa svojim pčelama....
Male pčele oduvek su bile vredni insekti
u prirodi, koji stvaraju slatki zdravi med. Jedan Francuz Nikolas (39) odlučio
je da uradi nešto neobično sa svojim pčelama....
On je uspeo da istrenira svoje pčele da
mu proizvode med iz marihuane! Med koji dobija iz marihuane Nikolas je nazvao
"CannaHoney". Po njegovim rečima, pčele "izvlače" resin iz
konoplje, kojeg on lično smatra jako lekovitim.
"Naučio sam ih i da sakupljaju
šećer iz voća, umesto cveća" kazao je medijima Nikolas kada su ga upitali
za njegove istrenirane pčele.
S obzirom na to da nemaju
endokanabinoidni sastav, insektima ova biljaka ne šteti već je vrsta hrane.
Pčelar smatra da sve što prođe kroz njihovo telo bude kasnije poboljšano.
Ipak, ova zanimljiva ideja nije nova. Postoje
informacije o pokušajima naučnika i pčelara da ubrizgaju konoplju u med, ali
niko nije uspeo to da izvede. Francuski pčelar Nikolas je prvi izgleda uspeo u
ovome da dobija med iz kanabisa kojeg prave njegove istrenirane pčele.
Nikolas je inače ljubitelj prirode i
insekata od detinjstva, takođe veliki zagovornik medicinske konoplje.
Pčelarstvom se bavi preko 20 godina.
Dresuru pčela za proizvodnju meda iz
konoplje proučava od 2006. godine a pre tri godine pokazao se prvi uspeh sa
ovim "istreniranim pčelama" koje sada proizvode med od kanabisa
(marihuane)
Nikolas za sada poseduje trideset
košnica, a posao planira nastaviti u Španiji, gde su manja ograničenja i više
profesionalaca u polju pčelarstva.
Pogledajte kratki video kako pčele prave
med od marihuane (kanabisa).
Svi načini falsifikovanja meda
Med se može falsifikovati na dva načina: bez
pčela ili uz pomoć pčela, u kanti ili u košnici.
Najjednostavniji
i najprimitivniji način je da se obični šećer otopi pomoću vode u gusti sirup i
pomeša sa prirodnim medom. Tako se povećava količina meda i šećer proda po
višoj ceni. Umesto šećera može se uzeti grožđani šećer (glukoza) koji dolazi u
prodavnice u obliku gustog sirupa. I jedan i drugi falsifikat mogu se lako
otkriti pomoću polariskopa.
On
se otkriva pomoću hemikalije koja se zove anilinski hlorid. Čist med ostaje
nepromenjen, a falsifikovani se tom hemikalijom oboji u crveno.
U
novije vreme nesavesni pčelari imaju običaj da pčele obilno prihranjuju šećernim
sirupom. Pčele invertuju taj sirup (saharoza se raspada na dekstrozu i
levulozu) i ostavljaju u saće. Pčelar saće vrca i dobija med.
Iako
je takav med proizvod pčela, ne može se reći da je pravi med, jer je u njemu
sam šećer, bez prirodnih sastojka koji medu daju punu vrednost.
Prepoznavanje
falsifikovanog meda: gustina falsifikovanog meda je manja od gustine pravog
meda sa mineralnim sastojcima. Gustina pravog meda je oko 1,4, a falsifikovanog
oko 1,3, zato nam jednostavno merenje na vagi može pokazati koji je med pravi,
a koji falsifikovan. Težina tegle u koju stane kilogram meda je oko 280 g, tako
da je njena težina sa medom 1.300 g do 1.400 g, a težina iste količine
falsifikovanog meda, zbog manje gustine je 1.210 g. Takođe, preteranim grejanjem
med gubi ukus i aromu, ali menja i boju. Pregrejan med potamni, ukus mu postaje
drugačiji, a fina aroma nestaje.
Casino Slots - Mapyro
ОдговориИзбришиFind the best Casinos in Michigan, ranked 안산 출장샵 by number of the best slots games and video poker 거제 출장안마 tables are open daily 동두천 출장안마 24 hours from 10 부산광역 출장마사지 a.m. - 6 용인 출장안마 a.m. with casinos