Med je gusta slatka
sirupasta materija, proizvod medonosnih pčela (lat. Apis mellifera ili Apis
mellifica) dobijen od sabranih voćnih i drugih sokova prerađenih u
pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen u poklopljenom saću hemijskim reakcijama
pretvara se u med. Prema vrstama biljaka od koje se dobija, med se razvrstava u
monoflorni (med dobijen od samo jedne
vrste biljke, kao na primer bagrema) i poliflorni med (med dobijen sakupljanjem
nektara sa više vrsta biljaka kao na primer livadski med, šumski i drugi).
Zbog ukusa ga mnogi preferiraju u odnosu
na šećer i druge zaslađivače. Zbog velike koncentracije šećera med nije pogodan
za razvoj bakterija, pa se smatra jednom od trajnijih živežnih namirnica.
По дефиницији, мед је чисти производ у коме нема додатака
било које друге супстанце.
Ako med uzimate u raznim napicima (čajevima i sl.) morate paziti da čaj nije prevruć
jer se prevelikim zagrejavanjem gube lekovita svojstva meda. Med treba biti
potpuno otopljen u tečnosti,
jer samo će ljudski organizam potpuno iskoristiti njegove lekovite materije.
Uzimamo li med bez tečnosti, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne
otopi. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju,
a dugotrajnom primenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.
Njegova ga svojstva
čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani. Konzumacijom meda na
pravilan način taj proizvod pretvaramo u lek.
Hemijski sastav meda
Tipični sastav meda
|
|
Jedinjenje
|
Količina
|
Fuktoza
|
38%
|
Glukoza
|
31%
|
Saharoza
|
10%
|
Voda
|
17%
|
Pepeo
|
0,17%
|
Ostalo
|
3,83%
|
Glavni sastojci meda jesu ugljenihidrati i oni čine 95-99% suve materije u zavisnosti
od vrste. Zatim u medu nalazimo vodu, belančevine, vitamine, enzime te razne minerale,
odnosno mineralne materije.
Med je mešavina od preko 70 raznovrsnih
sastojaka. Tačan sastav meda zavisi od mešavine cveća i biljaka čiji nektar
pčele skupljaju. Preko 80% meda čine ugljenihidrati.
Primenom različitih naučnih metoda utvrđeno
je da su šećeri u medu sastavljeni od:
1. monosaharida
preko 60%
- fruktoza ili levuloza - monosaharid je koji je vrlo sladak i dobro topljiv u vodi.
- glukoza - najrasprostranjeniji je monosaharid u prirodi
Maltoza, turanoza, izomaltoza, saharoza, maltuloza, izomaltuloza, nigeroza, trehaloza,glutiloza, lami-narbioza, entibioza.
3. oligosaharida
Erloza, panoza, maltotrioza, kestoza,
izomaltobioza, melecitoza, izopanoza.
Voda je nakon ugljikohidrata drugi značajan sastojak meda.
Zakonski odnos vode u medu zavisi od vrste i
iznosi od 15 - 20%. Količina vode prisutne u medu utiče na njegovu viskoznost,
težinu i kristaliziranje.
Tako se med u kojem je prisutna veća količina
vode kasnije kristalizuje i med će biti viskozniji.
Količina vode u medu nije stalna zbog njegove
hidroskopnosti.
Kiseline u medu
U sastav meda ulazi i preko 20 kiselina
procentualno su zastupljene oko 0,50%. Zastupljenost kiselina i njihova pH
vrednost zavisi od vrsta biljaka od kojih je med proizveden, ali i od
geografskog lokaliteta.
Med pčele medarice sastavljen je i od niza
organskih kiselina.
Mravlja kiselina npr. prisutna je sa 10% količine u medu iako se nekad smatralo
da je ima više i da je jedna od glavnih prisutih kiselina.
Med pored mravlje sadrži i oksalnu, jantarnu, limunsku, vinsku, mliječnu, glukonsku, piroglutaminsku, maleinsku, valerijansku i benzojevu kiselinu.
Bjelančevine u medu sastavljene su od albumina, globulin i pepotona
koji zajedno čine polovinu koloidnih tvari u medu.
Proteini većim dijelom prelaze u med iz pčelinjih žlijezda slinovnica kada prerađuju nektar i medljiku, u pčelinjem mednom želucu.
Zbog velike koncetracije hranljivih materija,
med se koristi i u hranljive i u lekovite svrhe. Med je posebno bogat
vitaminima B i E grupe, od kojih najviše ima riboflavina (oko 40 g u 100 meda)
Vitamini su između ostalog sastavni deo meda,
međutim njih nalazimo u vrlo malim količinama nedovoljim za potrebe ljudskog organizma.
Tako u medu nalazimo vitamin C, B kompleks, niacin, pantotensku kiselinu, biotin
i folnu
kiselinu. Količina vitamina u medu prije svega zavisi iz kojeg cveća pčele prikupljaju nektar, prisutnosti polena, stanju i zrelosti
meda te o njegovu načinu čuvanja.
Mineralne materije u
medu
Med sadrži:
silicijum, aluminijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum, mangan, bakar, hrom, nikl, cink, kobalt, antimon,
olovo, fosfor.
Količine mineralnih materija zavisi o vrsti meda i poreklu.
Prehrambena
vrednost meda
Jedna kašika meda (21 gram) sadrži:
- energetska vrednost: 64 kcal
- proteini: 0,06 g
- ugljenihidrati: 17,3 g
- ukupne masti: 0,0 g
- prehrambena vlakna: 0,042 g
Prilikom ocene analize
meda koristi se:
- organoleptičko ispitivanje
- fizikalno-hemijski pokazatelji
- analize polena
- biološke analize
Med i lečenje rana
Pčelinja
saća
U IBRA knjižnici pronađeni su zapisi gdje se
zaključuje da je med visoko koristan u konvencionalnoj medicini.
Autori sugerišu da je med efikasan u lečenju
rana zbog:
- protivbakterijskih osobitosti meda u sprečavanju infekcija
- viskozne prepreke koja sprečava gubitak tečnosti i onemogućava pristup bakterija i razvoj infekcije
- enzima koji mogu pridoneti obnavljanju tkiva i zaceljivanju rana
- upijanju gnoja i održavanju čistoće rane
- smanjenja boli, podražaja i uklanjanja neugodnih mirisa
- poticanja angiogeneze (proces nastanka novih krvnih sudova koje snabdevaju ćelije kiseonikom i hranom te sprečavaju njihovo propadanje) i zaceljivanja rana.
- Aktiviranje makrofaga te oslobađanja činioca rasta koji stimulišu epitelne stanice na regeneraciju i zaceljivanje rane
- smanjenja formiranja nastanka štetnih slobodnih radikala koji mogu biti odgovorni za probleme tokom prihvatanja kožnih presadaka na kožne lezije prouzročene meningokoknom septikemijom.
Livadski, šumski, bagremov med... nije svejedno
Postoji mnogo vrsta
meda i svu su manje-više lekoviti. Ovaj mali vodič može da vam pomogne prilikom
izbora.
Lipov med
Lipov med je bistar, gotovo proziran i blagog je ukusa. Olakšava
disajne tegobe i preporučuje se kod prehlade i gripa. Podstiče znojenje,
povoljno deluje na varenje, ublažava grčeve u stomaku upala disajnih i probavnih organa . Koristan je kod problema s bubrezima jer pospešuje izlučivanje
štetnih sastojaka iz organizma. Lipov med se preporučuje srčanim bolesnicima.
Neizmerno značenje ima u izbacivanju štetnih materija iz organizma jer pospešuje
metabolizam.
Med od lipe smiruje grčeve, primjenjuje se protiv bubrežnih bolesti. Protiv prehlade,
pomaže pri iskašljavanju.
Mora se uzeti u obzir da se med od lipe ne smie davati
osobama koje pate od bolesti srca i krvnih sudova, što isto tako vredi i za
čaj od lipe.
Posebna preporuka: bolujete li od astme,
pojedite punu kašiku rendanog rena sa lipovim medom.
Cvetni ili livadski med
Cvetni ili livadski med se dobija iz različitih vrsta cveća pčelinjom strpljivošću sakupljeno
bogatstvo cvetne livade., zavisno od podneblja. Blagog je ukusa.
Preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kod sezonskih
alergija i alergijske astme. Uvek je bolje uzimati cvetni med iz vaše okoline.
Snagom raznovrsnih sastojaka povoljno utiče na decu u razvoju, starije osobe,
kao i sve one kojima je potreban oporavak i dodatna energija.
Uzimajte jednu kašiku meda dnevno, tokom cele
godine, za oporavak organizma i borbu protiv alergija.
Preporučuje se svakodnevna primena. Livadni med jest med
od raznog livadnog cveća pa mu je prema tome i delovanje široko. Koristi se u
dnevnoj prehrani, dece i starijih osoba. Sudeći prema količinama livadskog
meda, livade su značajna paša za sve pčele iako i "prave" livade gube
bitku pred svakim danom sve jačom industrijom.
Bagremov med
Bagremov med (bagrem, Robinia psedoacacia) je izrazito svetložute boje i blagog ukusa, ugodnog mirisa,
lagan i ukusan. Odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktički ne oseti.
Odličan za decu (ali tek nakon prvog rođendana), kao i za osobe koje se
oporavljaju nakon bolesti. Koristi se i kod zatvora. Zbog sedativnog učinka
pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti.
Cveta u prvoj polovini maja. u Zavisnosti od
reljefa i klimatskih prilika može cvetati i mediti do kraja maja. Zbog svojih osobina ubraja se u najcenjenije
vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi sistem
i otklanja posledice nagomilanog stresa. Mesecima ostaje u tečnom stanju i
jedan je od vrsta meda koji vrlo sporo kristalizuje zato što u sastavu sadrži
više fruktoze od glukoze.
Same pčele dobro i uspešno prezimuju ako im se osigura
zimovanje na bagremovu medu. Bagremov med dobar je za umirenje, kod
vrtoglavice, nesanice i sličnih smetnji. Preporučuje se uzimanje s čajem od kamilice jer se tako pojačava djelovanje meda i
čaja. Takođe je preporučljivo uzimanje naveče prije spavanja. Jakih i obilnih bagremovih paša za pčele nalazimo
gotovo u svim kopnenim krajevima u kojima je nekad sađen ili se proširio
prirodnim putem kao vrlo prilagodljiva biljka.
Za smirenje pre spavanja popijte šalju čaja od
matičnjaka s dodatkom kašičice meda od bagrema. Pušačima je preporučljivo odmah
po ustajanju da pojedu kašiku meda od bagrema.
Heljdin med
Heljdin med (heljda, Fagopyrum esculentum L.)
ima najtamniju boju i opor okus. Bogat je mineralima i
antioksidansima zbog čega spada u najzdravije vrste meda. . Kristalizira
u srednje krupne kristale, ali ne potpuno. Heljdinog meda ima u vrlo malim
količinama. Preporučuje se malokrvnim osobama i kao izuzetna pomoć kod
kašlja.
Za ublažavanje kašlja kod dece dajte im jednu
kašičicu ovog meda pre spavanja.
Kaduljin med
Kaduljin med najčešće je svetložute do
zelenkaste boje, blago gorkog ukusa. Deluje opuštajuće i podiže raspoloženje.
Odličan je dodatak preparatima protiv gihta. Koristi se protiv kašlja i za
jačanje imuniteta.
Koristi se protiv prehlada jer omogućuje lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija,
pa i iz želuca i jednjaka.
Tako se bolesnik bolje osjeća te mu se vraća apetit. Čaj s medom od kadulje ne
sme se uzimati vruć, već mlak. Lekovitost kaduljina meda ubrajamo u vodeću
grupu meda za lečenje respiratornih organa i puteva, kao i za jačanje
imuniteta.
Kestenov med
Kestenov med specifične je crvenosmeđe boje, taman je. Ima specifičan ukus koji
mnogima ne odgovara pomalo gorkog okusa, prepoznatljivog je
mirisa, mada spada u najlekovitije. Koristi se kod gotovo svih bolesti i
upala, pre svega kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnim organima,
slabe cirkulacije i oslabljenog srčanog mišića.
Postiče rad creva, olakšava rad preopterećene jetre i
žuči te štiti želučanu i crevnu sluznicu. Kestenov med preporučuje se protiv
bolesti probavnih organa: želuca, dvanaesnika, žuči
i jetre.
Med kestena ima izvanredno delovanje u oporavku kod žutice, poslije operacije
žuči i sl. Preporučuje se još uzimanje s čajem odstolisnika, kamilice, šipka
i majčine dušice.
Čajeve s medom od kestena treba uzimati
nekoliko puta na dan i to 1 - 2 sata nakon jela.
Velika kašika meda od kestean pre spavanja
pomaže protiv zatvora. Pušačima se preporučuje jedna kašika ovog meda ujutru,
na prazan stomak.
Planinski med
Dobija se iz nezagađenog planinskog bilja i
zbog toga je veoma tražen. Ima snažno antibakterijsko delovanje, koristi se za
jačanje imuniteta, problema s disanjem, upale grla i sinusa.
Za jačanje organizma, najmanje pola sata pre
doručka, popijte šolju toplog mleka zaslađenog planinskim medom.
Lavandin med
Lavandin med je intenzivnog ukusa i mirisa, a
može biti tamnije ili svetlije žućkaste boje. Spada među lekovitije vrste meda,
pre svega jer omogućava apsorpciju kalcijuma i gvožđa iz hrane. Posebno se
preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcijuma u organizmu, kod
problema sa zubima i kostima, osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom,
alergije na sunčevu svetlost. Pospešuje varenje, čisti pluća i umiruje kašalj.
Posebno se preporučuje da ga uzimaju osobe sklone polenovim alergijama svaki dan, da organizam pripreme za veliku proletnu
izloženost polenu. Ovaj se med dobija
od hiljadu raznih cvetova livadskog i grmolikog bilja. Specifična struktura
biljnih vrsta, posebno planinskih gde klima i paša čine med
prepoznatljivim, može obilježiti i ravničarski med.
Glogov med
Glogov med je smeđe boje i oporog ukusa.
Preporučuje se srčanim bolesnicima jer reguliše krvni pritosak, pomaže kod
ateroskleroze, angine pektoris, oštećenog srčanog mišića i upale srčanog
mišića. Koristi se i za smirenje.
Za smanjivanje holesterola napravite pastu od
ovog meda i cejlonskog cimeta u prahu. Namažite je na hleb i jedite za doručak.
Suncokretov med
Suncokretov med (suncokret, Helianthus annuus L.) je specifične žute boje, slaba
mirisa po biljci, slatka do malo trpka okusa. Poslije vrcanja brzo kristalizira
u krupne kristale i stvrdne. Suncokret je poznata uljarica. Koristi se protiv tegoba u vezi sa disajnim organima, kod upale
grla i sinusa. Ubrzava zarastanje rana. Preporučuje se srčanim bolesnicima,
starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, kao i deci u
razvoju. Medenju pogoduje stalno, lepo vreme s dovoljno vlage u vazduhu.
Kad cvate, prvo mede krajnji cvetovi, pa tek nakon 5 - 6 dana središnji.
Med od maslačka
Med od maslačka je intenzivne žute boje, brzo
se kristalizuje. Ublažava posledice bolesti jetre i želuca. Pomaže kod
gastritisa, kolitisa i zatvora. Za lečenje ovih tegoba, kašiku
meda od maslačka razredite u čaši mineralne vode.
Med od ruzmarina
Med od ruzmarina je svetložute boje i jačeg
ukusa. Ubrzava cirkulaciju, pobošljava rad jetre i pospešuje izlučivanje žuči.
Dobar je protiv usporenog varenja, reume, gihta i visokog krvnog protiska.
Šumski med
Vrlo cenjena vrsta meda, tamne boje, veoma
ukusan. Brzo se kristalizuje. Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuje se
anemičnim osobama, za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je
mineralnim solima i sadrži malo šećera, pa se često preporučuje dijabetičarima
i sportistima. Trudnice ga mogu uzimati tokom cele trudnoće.
Ova vrsta meda preporučuje se posebno za
lečenje upale pluća: veliku kašiku ovog meda dodajte u tri decilitra
biljnog čaja i pijte tri puta dnevno pre jela.
Amorfin med - (amorfa, Amorpha fruiticosa)
med je karakteristično crvenkast, blaga mirisa i ukusa. Zbog specifičnog sastava cenjen
je u prehrani. Cveta početkom aprila, a retko kad dobro
zamedi, možda jednom u deset godina. Opuštajuće i umirujuće deluje nakon svakog
napornog dana. Crvenkasta boja upućuje na bogatstvo mineralnih
sastojaka, koji ugrađuju novu snagu u iscrpljeni ljudski organizam.
Dračin med - (drača,
Paliurus
spina-christi) žut
je ili zatvoreno žut, bez mirisa, slatka, malo oporog ukusa. Brzo kristalizira
u krupne kristale.
Facelijin med - (facelija, Phacelia tanacetifolia) svetložut je ili beo,
ugodnog mirisa i okusa. Spada u bolje vrste meda. Facelija cvate 16 - 20 dana.
Malinov med
Med od bjelogorične medljike - bogati su gvožđem
i drugim mineralima.
Potiču najčešće iz šuma gde obitavaju lisne (Lachnideae) i štitaste uši (Coccidae). Uši rilcem sišu sok biljaka
i posebnim organima proizvode medljiku
koju pčele unose u košnicu gdje se pretvori u vrlo ukusan med. Medljika
se javlja u intervalima od sedam godina koliko je potrebno da se namnoži
dovoljno uši za veće količine meda.
Med od hrastove medljike - tamnocrvenkast je, gust i rastezljiv, slabog mirisa po hrastu, oporog okusa, pali
u grlu. U nas je manje cenjen, ali je traženi izvozni artikl.
Med od bukove medljike - ima
slične ali blaže izražene karakteristike.
Med od crnogorične
medljike
Med od jelove medljike - više je cenjen, zelenkaste je nijanse, ugodna ukusa i mirisa. Spada u
najcenjenije europske medove. Skuplja se s lisnatih uši (lachnidae)
od polovine aprila do, ovisno o klimi i specifičnom položaju,
kasne jeseni.
Med od smrekove medljike
Med od matičnjaka
Metvičin med -
(metvica, Mentha) tamnocrvenkast
je, jakog i oštrog slatkokisela ukusa. Posle vrcanja brzo se
kristalizira i menja boju u tamnožutu.
Planičin med - (planika, Arbutus unedo L.) žut
je, gorka okusa. Planika je rasprostranjena u
Sredozemlju.
Repičin med - (repica, Brassica napus var.
oleifera L.) svetložut je. Nakon vrcanja odmah se kristalizira. Med
repice sadrži velik broj cvetnog polena-
Ruzmarinov med - (ružmarin, Rosmarinus officinalis L.) svetao je, proziran i bistar,
bez mirisa, ugodnog i blagog ukusa. Nakon vrcanja pretvara se u fine sitne kristale.
Kristalizacijom med ruzmarina postaje potpuno beo.
Vrbov med - Vrbov med (vrba, Salix L.) u tekućem je stanju zatvorenožut
s malo zelenkasta preliva, ukusa vrbovog soka. Čim se izvrca,
kristalizira u sitne kristale i poprimi sivkastu
boju.
Vrijeskov
med - (vrijesak, vrišt, Calluna
vulgaris) žut je do tamnožut, slaba mirisa, ugodna
specifičnog ukusa. Kristalizira se nakon 2 - 3 meseca.
Vrijesov med - (vrijes, Erica L.) žut je med, bez mirisa, mutna izgleda,
manje-više gorkastog ukusa. Kristalizira se već par dana nakon vrcanja.
Zlatošipkin med crvenkastobakrene je boje, vrlo ugodna te prepoznatljiva
okusa i mirisa. Zlatnožuti cvjetovi zlatošipke u vrijeme najvećih
ljetnih vrućina sakupljaju energiju i toplinu sunca, koji u medu ostaju
sačuvani za duge i hladne zimske dane.
Med prema konzistenciji
Vrcani
med
Nektarni
med – Područje
Balkana je bogat biljnim vrstama koje su medonosne, prema nekim istraživanjima
postoji oko 100-tinjak biljnih vrsta koje su posebno zanimljive pčelama. Iako
je to mali broj u odnosu na ukupno biljno carstvo koje inače posjećuju pčele,
u njima se nalaze najznačajnije kultivirane biljne vrste.
Med
medljikovac -
prema poreklu medljikovac potiče od crnogoričnog (jela, smreka,
bor,
ariš)
i bjelogoričnog (hrast,
bukva, lipa) bilja. Medljika je proizvod insekata
iz reda jednakokrilaca (Homoptera), od kojih su za pčelarstvo
najznačajnije lisne i štitaste uši.
U odnosu na nektarni med medljikovac ima veću obojenost te veći sadržaj
mineralnih materija.
Kremasti
med
- 100%-tni je
prirodni med, bez dodataka stranih tvari. Dobija se kontrolisanom
kristalizacijom tekućeg meda. Kremasta se konzistencija postiže jednostavnim mešanjem,
čime su očuvana sva prirodna svojstva. Postignuta konzistencija uvijek ostaje
takva što olakšava korištenje jer med ne curi te se kao takav koristi kao
namaz.
Ekspresni
med
- poznat je u
zapadnim zemljama i u EU.
Prema zakonima pčela med mora proizvesti posjećujući medonosno bilje ili lisnih
uši (medljikovac). Ekspresni med dobiva se hranjenjem pčela određenim sirupom.
Kristalizacija meda
S vremenom pre ili kasnije svaki med mora
kristalizirati. Kristalizacija je prirodno svojstvo svakog meda. Brzina same
kristalizacije zavisi od vrste meda, a može biti za nekoliko sedmica do
nekoliko godina. To je sasvim prirodan proces koji ne utiče na kvalitet meda.
Dekristalizacija meda
Med možemo lako vratiti u tečno stanje,
međutim treba imati u vidu da med ne podnosi visoke temperature. Zagrevanjem na
visokim temperaturama med gubi svoja prirodna svojstva i zato je maksimalna
temperatura zagrevanja meda 410C. Med se dekristalizira
stavljanjem staklenke u posudu s toplom vodom na štednjaku olabavivši poklopac.
Temperatura se drži na minimumu jednu ili dvije minute te se pričeka da med
postane tekući.
Drugi je način stavljanje staklenke s
kristaliziranim medom u mikrotalasnu rernu. Maknite poklopac, stavite staklenku
u mikrotalasnu i za 1 - 2 minute med će postati tečan. Med nemojte pregrejati.
Mikrotajasi
imaju ograničen energetski potencijal pa ne prouzrokuju promene u strukturi materije
– njihove molekule
titraju i međusobno prouzrokuju trenje što uzrokuje samo porast temperature, a
taj je efekt iskorišten u mikrotalasnim rerna za kuvanje i sušenje. Molekule vode, masti iugljenohidrata apsorbiraju energiju mikrotalasa
tokom dielektričnog zagrejavanja.
Med s obzirom na postupak dobivanja
Vrcaljka
- sprava za centrifugalno vađenje meda
Vrcani - dobiva se vađenjem meda iz saća koje su
sagradile pčele centrifugalnom silom.
Topljeni - dobiva se zagrejavanjem zdrobljenog saća
Muljani - dobiva se hladnim gnječenjem saća u kojima je
smešten i spada među najzdravije vrste meda.
Čuvanje meda
Med treba čuvati u čistim, suvim i tamnim
prostorijama s dobrim provetravanjem. Prostorija ne smije biti vlažna jer med
lako upija vlagu te stoga lako prihvaća druge
mirise.
Relativna vlažnost vazduha trebala bi biti između 60% do najviše 80%.
Med ne treba čuvati na niskimtemperaturama,
a do temperatura od 15°C kristalizacija
mu je mnogo brža. Najpovoljnija mu je temperatura za čuvanje u skladištima oko
17 - 19°C. U medu koji je proizveden prema pravilima struke vlaga ne smije
prelaziti 20% vlage što između ostalog zavisi od vrsti meda. U tim uslovima
opstanak bakterija
i gljivica
gotovo je nemoguć.
Med ne treba držati u prostorijama s lukom, kiselim kupusom, naftom, benzinom, plinom i ostalim proizvodima intenzivnog mirisa, kao ni u
vlažnim prostorijama.
Metalne posude koje
nisu posebno pripremljene za med ne treba koristiti, jer u njima može doći do
reakcije organskih kiselina i metala. I pri uzimanju
meda nije preporučljivo koristiti metalni pribor, već npr. plastični,
drveni, porcelanski.
Za skladištenje meda koriste se inox posude za prehrambenu industriju.
Lekovita svojstva
Lekovita svojstva meda jesu:
- med dobro utiče na motoriku želuca i creva
- konzumaranjem meda 120 grama dnevno tokom dvadesetak dana smanjuje holesterol za oko 20% i povećava aktivnost leukocita za otprilike 7% i hemoglobina za 10 - 20%.
- redovna konzumacija meda prouzrokuje poboljšanje krvne slike zbog sadržaja malih količina soli gvožđa, mangana, bakra i kobalta.
Med je u životu ljudi uvek predstavljao
zdravu i dostupnu namirnicu koja se održala uprkos pojavi jeftinijeg
industrijskog šećera. U svim narodnim medicinama na svim krajevima sveta beležimo brojne recepte s više ili manje
meda. Genetski modifikovana moderna hrana,
pušenje,
stres, zagađenost vode i neki lekovi pogoduju
nakupljanju štetnih materija u organizmu, ali
propolis uspešno sprečava
pojavu bolesti. Njegova je lekovitost odavno poznata i u narodnoj se medicini med koristio za osnaživanje organizma,
pre svega dece i starijih. I načnici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička
i antioksidacijska svojstva. Med je izuzetno koristan za zdravlje, a jača,
tvrdi se, funkciju rada srca i krvotoka.
Naučnici još istražuju koliko je lekovit.
Kategorije meda
Kvantitativnim istraživanjima utvrđeno je da
se med može svrstati u 5 kategorija prema odnosu biljnih čestica:
I. kategoriju
čine polenom
siromašan med. U ovu vrstu spadaju npr. lavandin
med, lipov
med, pomorandžin med i lucerkin
med.
II. kategoriju predstavlja srednja količina biljnih partikula.
Ta kategorija obuhvata većinu na higijenski način dobivenih vrsta vrcanog meda
raznih cvetnih pčelinjih paša, ali i većina meda od medljike. U ovoj kategoriji
med ima 20.000 - 100.000 biljnih čestica na 10 grama meda.
III. kategoriju predstavljaju vrste ekstremno bogate
biljnim česticama na 10 grama od 100.000 - 500.000
IV. kategoriju predstavljaju vrste sa 500.000 - 1.000.000
biljnih čestica na 10 grama meda. To je na primjer kestenov
med, neke voćne vrste šumskog meda i sl. U njima je količina
peludnih
zrnaca određene vrste 90% i više.
V. kategoriju predstavljaju ekstremno bogati medovi koji
se dobivaju postupkom prešanja.
Fermentacija meda
Uzroci fermentacije meda jesu:
- hidroskopnost meda - sposobnost je upijanja vlage iz vazduha pa dolazi do povećanja količine vode u površinskom sloju meda.
- prisutnost osmofilnih i ostalih kvasaca u medu koji podnose visoke koncentracije šećera u medu.
Nastaviće se...
Нема коментара:
Постави коментар