Translate

понедељак, 21. март 2016.

Med - eliksir zdravlja


Med predstavlja najdivniji proizvod koji nam je priroda podarila. On sadrzi skoro sve sastojke koji grade ljudski organizam. Nektar koji se nalazi u cveću jeste osnovni izvor ugljenih hidrata koje zatim pčele prerađuju u fruktozu i glukozu, koje su osnovni činioci meda. Pčele proizvode med u svojim malim telima i daju nam divan prirodni eliksir koji uvek treba imati u domu i koristiti u ishrani.
Mnoštvo biljnih sastojaka u medu podstiču i jačaju naš imunološki sistem i čine nas otpornijim na bolesti. Med je bogat raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju: gvožde, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen. Pored toga sadrži aminokiseline neophodne za život. Sirovi med pun je i enzima. Oni su odgovorni za regeneraciju i zdravlje ćelija, apsorpciju hrane i sve biološke procese u našem telu.

Bagremov med u caju od kamilice, dobar je za lecenje vrtoglavice, nesanice i klimaktericnih tegoba. Med u caju od šipka, preporucuje se za lecenje bolesti bubrega i mokracnih puteva. Lipov med u šolji toplog mleka, ublazice posledice nazeba. Za lecenje srcanih oboljenja uzima se livadski med rastvoren u caši vode kojoj je dodat sok od jednog limuna. Kada je u pitanju lecenje bronhitisa i kaslja treba piti sto toplije mleko u kojem je rastvorena jedna velika kasika meda. Za lecenje zatvora, med uzimati rastvoren u hladnoj vodi, jer rastvoren u toploj vodi zatvara stolicu. Za podizanje imuniteta i popravljanje opsteg stanja organizma, potrebno je svakoga jutra, na prazan stomak uzeti po jednu kasiku meda. Pri tom med sto je duze moguce treba zadrzati u ustima, pa tek onda progutati, da bi lekovite materije sto brze i bez razlaganja dospele u krv.
Propolis nastaje mešavinom biljnih materijala (koje pčele sakupljaju), sa probavnim enzimima i voskom. Njime pčele zatvaraju pukotine i učvršcuju saće. Propolis u sebi sadrži čak oko 200 različitih sastojaka a najbitniji su: cvetni prah, vosak, smola, biljni balzami, esencijalna ulja, oligoelementi i vitamini.
Propolis se upotrebljava za lečenje raznih bolesti i to najčešće virusnih, bakterijskih i gljivičnih oboljenja i spada u prirodne antibiotike. Dobre efekte pokazao je za lečenje organa za disanje, paradentoze, opekotina, akni, ekcema, infekcija creva, zaštitu tkiva jetre i jacanje imuniteta. Primenjuje se u kozmetici, zbog svoje velike moci regeneracije tkiva.

Polen (med sa cvetnim prahom) upotrebljava se za lečenje čira na želudcu, hronične upale jetre, bolesti prostate, arteriskreloze, malokrvonsti, depresije i za popravljanje opsteg stanja organizma.
Polen, med i pšenicne klice - ova mešavina upotrebljava se za lečenje skoro svih stomačnih tegoba.
Med i matična mleč - Matična mleč bogata je vitamina A, B, C, aminokiselinama i belančevinama, pa je zbog toga veoma koristan prirodni lek protiv umora, iscrpljenosti, slabosti, loše koncentracije i senilnosti, nesanice, nervoze, psihickih oboljenja, srčanih oboljenja, loše cirkulacije, prevremenog starenja. Kombinacija meda i matičnog mleča organizmu vraća energiju i vitalnost.
Pri upotrebi mleča treba koristiti drvene ili plastične kašike a nikako metalne.

10 razloga zašto MED uvrstiti u vašu svakodnevnu ishranu


Med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se koriste kao hrana i lek, ali i za negu lica i tela. Med poseduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim delom zdrave ishrane, a zima bez meda i pčelinjih proizvoda nezamisliva je.

Otkrivamo vam 10 razloga zbog kojih bi trebali svaki dan da koristite med.
1. Sprečava rak i bolesti srca
Med sadrži flavonoide i antioksidanse koji smanjuju rizik od nekih vrsta raka i bolesti srca.
2. Pomaže u lečenju gastritisa, čira na želucu, crevnih infekcija, smanjuje lučenje želudačne kiseline, i u lečnju i detoksikaciji jetre.
3. Med sadrži antioksidanse
Antioksidansi i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, posebno od kadulje, sadrži veće količine antioksidanasa od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže nivo zaštitnih antioksidativnih sastojaka.
4. Med kao izvor energije
Drevni olimpijci jeli su med i suve smokve da poboljšaju svoje rezultate. Naročito se preporučuje sportistima zbog energije i stimulacije srca, kod umora i iscrpljenosti.
5. Smanjuje kašalj i iritaciju grla
Med pomaže kod kašlja, posebno heljdin med. Ublažavanja noćni kašalj i omogućava kvalitetniji san.
6. Koristan je u kombinaciji sa drugim biljkama
Kada med se koristi sa drugim biljnim preparatima, on povećava lekovita svojstva tih preparata i takođe pomaže im da prodru dublje u tkiva.
7. Reguliše šećer u krvi
Iako med sadrži jednostavne šećere, to nije isto kao kod belog šećera ili veštačkih zaslađivača. Njegova tačna kombinacija fruktoze i glukoze zapravo pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi.
8. Zarastanje rana i opekotina
Med je odličan preparat za dezinfekciju rana i opekotina. Med deluje tako da sa mesta delovanja izvlači tečnost iz tkiva te efikasno čisti ranu.
9. Prirodni Probiotik
Neke sorte meda poseduju velike količine prijateljskih bakterija. Ovo uključuje do 6 vrsta laktobacila i 4 vrste bifidobakterija.
10. Lepa koža
Njegovi anti-bakterijski kvaliteti su posebno korisni za kožu. Med je efikasan kod hidratacije kože, a u kozmetičkoj industriji ta svojstva se koriste u proizvodima za kožu i kosu koja su namenjena održavanju vlažnosti. Privlači vodu i zadržava je čineći kožu glatkom i nežnom. Štiti je od starenja i preranih bora.

MED I CIMET – idealna kombinacija za vase zdravlje



Evo šta se dešava ako jedete med i cimet svaki dan
Nаučnici tvrdе dа је mеd је vrlо еfikаsаn u lеčеnju brојnih bоlеsti a kаdа sе kоmbinuје sа cimеtоm pоstаје smrtоnоsnо оružје zа virusе, visоk nivо hоlеstеrоlа i šеćеrа u krvi i drugih nеpriјаtеlја za nаšе zdrаvlје. Моždа zvuči nеvеrоvаtnо, аli mеšаvinа оd mеdа i cimеta zаistа lеči skоrо svе bоlеsti, takodje i ako se koriste odvojeno podjednako mogu da pomognu u lečenju naseg organizma.
Štа višе, оvi rеlаtivnо јеftini sаstојci mоgu sе kupiti u gоtоvо svim vеćim prоdаvnicаmа.
Med i cimet čak i ukoliko se potpuno zasebno upotrebljavaju imaju svojih lekovitih moći, a mešavina meda i cimeta nosi obeležje eliksira zdravlja i besmrtnosti. Ona je od davnina bila duhovna hrana mudraca i svetaca, blaženstvo duha i nebeski dar. Evo sta o tome misli nauka.
Nekada se verovalo da med i cimet upotrebljeni kao mešavina mogu vratiti vid slepima ili čak oživeti mrtve. Ako ne to, ona zasigurno čuva zdravlje, daje krepkost, mladost i plodnost. Istočni narodi med i cimet smatraju najblagotvornijim darom prirode i ovaj eliksir vekovima koriste za lečenje takoreći svih bolesti i psihickih stanja. Postoji verovanje da čovek koji bar nekoliko puta mesečno uzima med, ne može se ni razboleti.
Naucna istraživanja, koja su obavljana širom sveta izmedju ostalog u Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, pokazuju da med i cimet u kombinaciji imaju fantastične lekovite moći kao što su regeneracija organizma, podizanje otpornosti organizma i slično. Svakako je utvrđeno da med i cimet primenjen kao lek ima blagotvoran uticaj na celo telo čineći ga vitalnijim i snažnijim, a najnovije statistike potvrdjuju da bitno produžava i ljudski vek.

Nešto malo o cimetu


Cimet je jedan od najstarijih začina, odličan je izvor mangana, gvoždja, kalcijuma, bakra i cinka uglavnom minerali koji nedostaju u većini namirnica, a od vitamina sadrzi vitamin C, K peroksid(B6) i riboflavin(B2). Glavni je sastojak mnogih kolača, voćnih salata, napitaka kao sto su čaj i kafa, u kompotima i mnogim drugim. Dve glavne vrste cimeta koje se najčesce koriste su Cinnamomum zeylanicum nees (cejlonski cimet) koji potiče sa Sri Lanke i Cinnamomum cassia blume (kineski cimet). Cejlonski cimet ima veca lekovita svojstva od kineskog cimeta stoga se on preporučuje kao bolje lekovito svojsto za organizam. Prema raznim istraživanjima potvrdjeno je da cimet delotvorno pomaže kod upala i infekcija, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod gljivičnih infekcija, ublažava menstrualne tegobe, pomaže kod viška kilograma itd. Još od davnina je poznato da med i cimet u kombinaciji imaju delotvorna svojstva i da uspešno pomažu kod raznih bolesti.
Cimet se dobija od kore stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum), koje raste u Aziji, i najviše se upotrebljava kao začin. Kineska farmakopeja ne bi mogla ni da se zamisli bez ove lekovite biljke. Kora cimetovca upotrebljava se za lečenje prehlade, kašlja, grčeva u želucu, problema sa varenjem, psihičkih problema i tonifikacije tela, a eterična ulja od lista ove biljke koriste se za lečenje slabe cirkulacije i reumatizma, celulita, stomačnih problema, infekcija, kolitisa i sprečava slepljivanje krvnih pločica.
Kineske legende kažu da je cimet koristio Peng Zua, za kojeg postoji verovanje da je doživeo 888 godina. Zatim, da se od cimeta pravilo čudotvorno vino čija je samo jedna kap bila dovoljna da telo oboji u boju zlata i da pomešan sa mozgom od kornjače dobija magičnu moć, pa onaj ko ga popije može hodati po vodi.


Bolesti kod kojih med i cimet pomažu

Srčаnа оbоlјеnjа 

Nаprаvitе pаstu оd mеdа i cimеtа. Mažite je nа kriškе hlеbа umеstо mаrmеlаdе i rеdоvnо јеdite zа dоručаk. Оvо ćе smаnjiti nivо hоlеstеrоlа u аrtеriјаmа i sprеčiti infаrkt.

Аrtritis

Artritis-mešavina meda i cimeta ce uspešno smanjiti bol u zglobovima. Potrebno je da pomešate dve do tri kašike meda sa jednom kašikom cimeta u mlakoj vodi i tu smesu nanositi na upaljene zglobove i polako masirati.
Dоdајtе dvе vеlikе kаšikе mеdа i јеdnu kаšiku cimеtа u čаšu sа tоplоm vоdоm. Piјtе uјutru i uvеčе. Kаdа sе rеdоvnо kоnzumirа mоžе pоmоći kao lеk prоtiv rаkа, pа čаk izlečiti hrоnični аrtritis.

Infekcija žučne kese

Pomešajte dve veće kаšikе cimеtа i јеdnu kаšiku mеdа u čаši sа mlаkоm vоdоm. Piјtе gа svаki dаn. То ćе uništiti mikrоbе u žučnoj kеsi.

Holesterol– napitak od meda, cimeta i čaja će sniziti holesterol, potrebno je da tri kašike cimeta i dve kašike meda pomešate sa 4dl čaja(preporučuje se zeleni caj) i piti tri puta na dan. Kаdа ovo budete pili, nivо hоlеstеrоlа ćе se smаnjiti zа 10 оdstо u samo dvа sаtа.
Za jačanje imuniteta– redovna upotreba meda i cimeta će ojačati imunitet i štititi od raznih virusa i bakterija. Potrebno je da svako jutro pre dorucka uzmete jednu kašiku meda i jednu kašiku cimeta sa časom vode.
Za varenje hrane– upotreba cimeta jača bela krvna zrnca, a u kombinaciji sa medom pospesuje varenje.
Potrebno je uzimati dve kašike meda i dve kašike cimeta pre svakog obroka kako bi se olaksalo varenje u organizmu.
Protiv celavosti– pored meda i cimeta potrebno vam je i maslinovo ulje. U vruće maslinovo ulje dodati veću kašiku meda i jednu kašikicu cimeta. Ovu mešavinu dobro utrljati u koren kose i ostaviti da deluje 15minuta, za nekoliko dana kosa ce prestati da opada, a koren kose ce postati jači.
Protiv prehlade– mešavina meda i cimeta uz redovnu upotrebu smanjuje mogućnost prehlade. U jednu kašiku mlakog meda pomešamo jednu malu kašiku cimeta. Uzimati tri puta na dan. Pored prehlade izlecice i hronični kasalj i uspesno pročistiti sinuse.
Bolesti srca– svako jutro pojesti parče hleba namazano sa medom i cimetom. Dokazano je da to smanjuje holesteroli, sprečava od srcanog udara. Redovna upotreba takodje smanjuje i otezano disanje i jaca rad srca.
Zadah– svako jutro preporučuje se isprati grlo mlakom vodom u koju pre toga stavite jednu kašiku meda i jednu kašiku cimeta.
Za čišćenje i regeneraciju kože lica– potrebno je da 3 kašikice meda pomešate sa jednom kašikicom cimeta u prahu, dobro promešati i mazati na lice svako veče, ostaviti da deluje 20 min a potom lice isperite mlakom vodom.

Za mršavljenje– pola kašike cimeta staviti u 300ml prokuvale vode, zatim kad se voda prohladi dodajte jednu kašiku meda (poznato je da med izgubi svoje lekovito svojstvo u vreloj vodi), zatim sve zajedno dobro promešajte, podeliti na dva dela I drzati u frizideru. Nacin upotrebe: pije se dva puta na dan, svako jutro pre doručka i svako veče.
*1. Prokuvajte vodu za veću šolju.
*2. U toplu vodu oko 60 stepeni celzijusa stavite jednu kašičicu meda i pola kašičice mlevenog cimeta.
*3. Pijte jednu polovinu ujutru pre doručka a drugu pre spavanja.Ova mešavina sprečava organizam da skladišti masti. Cimet pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi, tako da telo ne pretvori šećere u masti, čime pomaže u mršavljenju i sprečava gojaznost.
*4. Ako imate sezonske alergije med iz ovog napitka može vam pomoći da ublažite simptome alergije.
*5. Sveže mleveni cimet je daleko moćniji i ima mnogo bolja svojstva ali ga je kod nas teško pronaći i u prodavnicama zdrave hrane,inače najboli je cimet iz Vijetnama.
Mnogi ljudi u prvim danima korišćenja napitka od meda i cimeta imaju veoma česte stolice.

Protiv umora - Jednu polovinu velike kašike meda i jednu četvrtinu male kašike cimeta, umutiti u 2 dl vode. Piti ujutru na prazan stomak i popodne tokom sedam dana. Za to vreme će se organizmu vratiti snaga i vitalnost.

Bubuljice i infekcija kože - Dokazano je da med i cimet mogu sprečiti i zaustaviti stvaranja lišajeva, ekcema, bubuljica i sličnih infekcija kože, ukoliko se lice redovno tretira mešavinom od jednakih delova meda i cimeta.

Protiv akni umesati tri velike kašike meda i jednu malu kašiku cimeta. Nanositi na obolela mesta svako veče pre spavanja.

Za popravljanje sluha - Za popravljanje sluha svako jutro i svako vece, uzimati mesavinu jednakih delova meda i cimeta.
Protiv zubobolje - najmanje tri puta dnevno na bolni zub nanositi mesavinu meda i cimeta.
Umesto optimalnih jedan gram po kilogramu telesne mase na dan, u Srbiji se koristi jedan i po gram po glavi stanovnika dnevno. Osim što ukazuju na sramotno malu potrošnju, pčelari upozoravaju i na opasnost da med proizvodi i prodaje ko stigne i da građani treba da budu oprezni šta uzimaju. Povodeći se za nižom cenom potrošači često kupuju veštačke tvorevine, koje pravi pčelari smatraju otrovom.
- Takve vrste proizvoda ne mogu se nazvati medom i naročito ugrožavaju potrošače. Ljudi kupuju med da bi im pomogao, a u stvari kupuju fasifikat. Falsifikati ne da ne mogu imati bilo kakve pozitivne efekte, već naprotiv, uzrokuju negativne, jer saharoza je isto što i cijankalijum, otrovna so. Jedina razlika je što cijankalijum ubija odmah. Mnogi ljudi, kaže gospodin Končar, bave se falsifikovanjem meda i prodaju ga kao prirodni med. - To je saharoza dobijena na razne načine, najčešće preradom kukuruza.
- Naprave se odgovarajući dodaci, da sve pomalo liči na med, mada on nije ni blizu meda, ni po ukusu, ni po aromi, ni po konzistenciji. Prirodni med obično košta dvostruko više od veštačkog meda. Čak ni deklaracija ne mora garantovati kvalitet, jer često se dešava da se kao uzorak pojavi jedan, a posle prodaje, sasvim drugi med. Česta je predrasuda da ušećereni med nije dobar. Kristalizacija je prirodan proces i svi pčelari znaju da se svaki prirodan med „ušećeri“. U zavisnosti od vrste meda neki se kristališu ranije, a neki kasnije. Najbrže se kristališe suncokretov, a najsporije bagremov med. U evropskim zemljama kristalisan med bolje se prodaje nego onaj koji nije kristalisan, što iz praktičnih razloga, jer se takav med lakše upotrebljava, što zbog njegovog kvaliteta. Kod nas, kad se med ukristališe moramo da ga zagrejemo da bi se vratio u prvobitno stanje.
Često je pitanje da li je normalno da se med krištalise? Odgovor je, da. Pravi med se vremenom kristalise i po tome se razlikuje od falsifikata. Kada se podigne kasicica umočena u tegli meda, med sa nje treba da curi u vidu neprekidne niti. Kada se zatvorena tegla sa medom prevrne, na vrhu tegle se formira vazdusni mehur i to nam govori da je med prirodan. Kada med koristimo za zaslađivanje toplih napitaka, kao sto je caj, treba sacekati da se napitak prvo prohladi na temperaturu ispod 55 stepeni, da ne bi izgubio svoja lekovita svojstva.
Prilikom zagrevanja med gubi svojstva, a ako se pregreje može da bude čak i štetan za zdravlje. Ako nemate sreće da kupujete kod ljudi koji se iskrenosti ne odriču ni kada ih to košta. Osnovni parametar kako ćete prepoznati pravi med: - prirodni med teče u neprekinutoj niti, - ako je med u tečnom stanju, vazduh će kroz prevrnutu teglu ka površini uvek ići u obliku obrnute kruške, - med uvek treba probati, pogotovo ako se uzima od proizvođača koji vam nije od ranije poznat.

Нема коментара:

Постави коментар