Med predstavlja najdivniji proizvod
koji nam je priroda podarila. On sadrzi skoro sve sastojke koji grade ljudski
organizam. Nektar koji se nalazi u cveću jeste osnovni izvor ugljenih hidrata
koje zatim pčele prerađuju u fruktozu i glukozu, koje su osnovni činioci meda.
Pčele proizvode med u svojim malim telima i daju nam divan prirodni eliksir
koji uvek treba imati u domu i koristiti u ishrani.
Mnoštvo biljnih sastojaka u medu
podstiču i jačaju naš imunološki sistem i čine nas otpornijim na bolesti. Med
je bogat raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje dobrog
zdravlja. Tu spadaju: gvožde, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar,
magnezijum, mangan, hrom i selen. Pored toga sadrži aminokiseline neophodne za
život. Sirovi med pun je i enzima. Oni su odgovorni za regeneraciju i zdravlje
ćelija, apsorpciju hrane i sve biološke procese u našem telu.
Bagremov med u caju od kamilice,
dobar je za lecenje vrtoglavice, nesanice i klimaktericnih tegoba. Med u caju
od šipka, preporucuje se za lecenje bolesti bubrega i mokracnih puteva. Lipov
med u šolji toplog mleka, ublazice posledice nazeba. Za lecenje srcanih
oboljenja uzima se livadski med rastvoren u caši vode kojoj je dodat sok od
jednog limuna. Kada je u pitanju lecenje bronhitisa i kaslja treba piti sto
toplije mleko u kojem je rastvorena jedna velika kasika meda. Za lecenje
zatvora, med uzimati rastvoren u hladnoj vodi, jer rastvoren u toploj vodi
zatvara stolicu. Za podizanje imuniteta i popravljanje opsteg stanja organizma,
potrebno je svakoga jutra, na prazan stomak uzeti po jednu kasiku meda. Pri tom
med sto je duze moguce treba zadrzati u ustima, pa tek onda progutati, da bi
lekovite materije sto brze i bez razlaganja dospele u krv.
Propolis nastaje mešavinom biljnih
materijala (koje pčele sakupljaju), sa probavnim enzimima i voskom. Njime pčele
zatvaraju pukotine i učvršcuju saće. Propolis u sebi sadrži čak oko 200 različitih
sastojaka a najbitniji su: cvetni prah, vosak, smola, biljni balzami, esencijalna
ulja, oligoelementi i vitamini.
Propolis se upotrebljava za lečenje
raznih bolesti i to najčešće virusnih, bakterijskih i gljivičnih oboljenja i
spada u prirodne antibiotike. Dobre efekte pokazao je za lečenje organa za
disanje, paradentoze, opekotina, akni, ekcema, infekcija creva, zaštitu tkiva
jetre i jacanje imuniteta. Primenjuje se u kozmetici, zbog svoje velike moci
regeneracije tkiva.
Polen
(med sa cvetnim prahom) upotrebljava se za lečenje čira na
želudcu, hronične upale jetre, bolesti prostate, arteriskreloze, malokrvonsti,
depresije i za popravljanje opsteg stanja organizma.
Polen,
med i pšenicne klice - ova mešavina upotrebljava se za
lečenje skoro svih stomačnih tegoba.
Med
i matična mleč - Matična mleč bogata je vitamina
A, B, C, aminokiselinama i belančevinama, pa je zbog toga veoma koristan
prirodni lek protiv umora, iscrpljenosti, slabosti, loše koncentracije i
senilnosti, nesanice, nervoze, psihickih oboljenja, srčanih oboljenja, loše
cirkulacije, prevremenog starenja. Kombinacija meda i matičnog mleča organizmu
vraća energiju i vitalnost.
Pri upotrebi mleča treba koristiti
drvene ili plastične kašike a nikako metalne.
10 razloga zašto MED uvrstiti u vašu svakodnevnu ishranu
Med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se
koriste kao hrana i lek, ali i za negu lica i tela. Med poseduje svojstva koja
ga čine nezaobilaznim delom zdrave ishrane, a zima bez meda i pčelinjih
proizvoda nezamisliva je.
Otkrivamo vam 10 razloga zbog kojih bi
trebali svaki dan da koristite med.
1. Sprečava rak i bolesti srca
Med sadrži flavonoide i antioksidanse koji smanjuju rizik od nekih vrsta raka i bolesti srca.
Med sadrži flavonoide i antioksidanse koji smanjuju rizik od nekih vrsta raka i bolesti srca.
2. Pomaže u lečenju gastritisa, čira na želucu,
crevnih infekcija, smanjuje lučenje želudačne kiseline, i u lečnju i
detoksikaciji jetre.
3. Med sadrži antioksidanse
Antioksidansi i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, posebno od kadulje, sadrži veće količine antioksidanasa od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže nivo zaštitnih antioksidativnih sastojaka.
Antioksidansi i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, posebno od kadulje, sadrži veće količine antioksidanasa od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže nivo zaštitnih antioksidativnih sastojaka.
4. Med kao izvor energije
Drevni olimpijci jeli su med i suve smokve da poboljšaju svoje rezultate. Naročito se preporučuje sportistima zbog energije i stimulacije srca, kod umora i iscrpljenosti.
Drevni olimpijci jeli su med i suve smokve da poboljšaju svoje rezultate. Naročito se preporučuje sportistima zbog energije i stimulacije srca, kod umora i iscrpljenosti.
5. Smanjuje kašalj i iritaciju grla
Med pomaže kod kašlja, posebno heljdin med. Ublažavanja noćni kašalj i omogućava kvalitetniji san.
Med pomaže kod kašlja, posebno heljdin med. Ublažavanja noćni kašalj i omogućava kvalitetniji san.
6. Koristan je u kombinaciji sa drugim
biljkama
Kada med se koristi sa drugim biljnim preparatima, on povećava lekovita svojstva tih preparata i takođe pomaže im da prodru dublje u tkiva.
Kada med se koristi sa drugim biljnim preparatima, on povećava lekovita svojstva tih preparata i takođe pomaže im da prodru dublje u tkiva.
7. Reguliše šećer u krvi
Iako med sadrži jednostavne šećere, to nije isto kao kod belog šećera ili veštačkih zaslađivača. Njegova tačna kombinacija fruktoze i glukoze zapravo pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi.
Iako med sadrži jednostavne šećere, to nije isto kao kod belog šećera ili veštačkih zaslađivača. Njegova tačna kombinacija fruktoze i glukoze zapravo pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi.
8. Zarastanje rana i opekotina
Med je odličan preparat za dezinfekciju rana i opekotina. Med deluje tako da sa mesta delovanja izvlači tečnost iz tkiva te efikasno čisti ranu.
Med je odličan preparat za dezinfekciju rana i opekotina. Med deluje tako da sa mesta delovanja izvlači tečnost iz tkiva te efikasno čisti ranu.
9. Prirodni Probiotik
Neke sorte meda poseduju velike količine prijateljskih bakterija. Ovo uključuje do 6 vrsta laktobacila i 4 vrste bifidobakterija.
Neke sorte meda poseduju velike količine prijateljskih bakterija. Ovo uključuje do 6 vrsta laktobacila i 4 vrste bifidobakterija.
10. Lepa koža
Njegovi anti-bakterijski kvaliteti su posebno korisni za kožu. Med je efikasan kod hidratacije kože, a u kozmetičkoj industriji ta svojstva se koriste u proizvodima za kožu i kosu koja su namenjena održavanju vlažnosti. Privlači vodu i zadržava je čineći kožu glatkom i nežnom. Štiti je od starenja i preranih bora.
Njegovi anti-bakterijski kvaliteti su posebno korisni za kožu. Med je efikasan kod hidratacije kože, a u kozmetičkoj industriji ta svojstva se koriste u proizvodima za kožu i kosu koja su namenjena održavanju vlažnosti. Privlači vodu i zadržava je čineći kožu glatkom i nežnom. Štiti je od starenja i preranih bora.
MED I CIMET – idealna kombinacija za vase zdravlje
Evo šta se dešava ako jedete med i cimet svaki dan
Nаučnici tvrdе dа је mеd
је vrlо еfikаsаn u lеčеnju brојnih bоlеsti a kаdа sе kоmbinuје sа cimеtоm
pоstаје smrtоnоsnо оružје zа virusе, visоk nivо hоlеstеrоlа i šеćеrа u krvi i
drugih nеpriјаtеlја za nаšе zdrаvlје. Моždа zvuči nеvеrоvаtnо, аli mеšаvinа оd
mеdа i cimеta zаistа lеči skоrо svе bоlеsti, takodje i ako se koriste odvojeno
podjednako mogu da pomognu u lečenju naseg organizma.
Štа višе, оvi rеlаtivnо јеftini sаstојci mоgu
sе kupiti u gоtоvо svim vеćim prоdаvnicаmа.
Med i cimet čak i ukoliko se potpuno zasebno
upotrebljavaju imaju svojih lekovitih moći, a mešavina meda i cimeta nosi
obeležje eliksira zdravlja i besmrtnosti. Ona je od davnina bila duhovna hrana
mudraca i svetaca, blaženstvo duha i nebeski dar. Evo sta o tome misli nauka.
Nekada
se verovalo da med i cimet
upotrebljeni kao mešavina mogu
vratiti vid slepima ili čak oživeti mrtve. Ako ne to, ona zasigurno čuva zdravlje,
daje krepkost, mladost i plodnost. Istočni narodi med i cimet smatraju
najblagotvornijim darom prirode i ovaj eliksir vekovima koriste za lečenje
takoreći svih bolesti i psihickih stanja. Postoji verovanje da čovek koji bar
nekoliko puta mesečno uzima med, ne može se ni
razboleti.
Naucna istraživanja,
koja su obavljana širom sveta izmedju ostalog u Japanu, Sjedinjenim Američkim
Državama, Australiji, pokazuju da med i cimet u
kombinaciji imaju fantastične lekovite moći kao što su regeneracija organizma,
podizanje otpornosti organizma i slično. Svakako je utvrđeno da med i cimet
primenjen kao lek ima blagotvoran uticaj na celo telo čineći ga vitalnijim i
snažnijim, a najnovije statistike potvrdjuju da bitno produžava i ljudski vek.
Nešto malo o cimetu
Cimet je jedan od najstarijih začina, odličan
je izvor mangana, gvoždja, kalcijuma, bakra i cinka uglavnom minerali koji
nedostaju u većini namirnica, a od vitamina sadrzi vitamin C, K peroksid(B6) i
riboflavin(B2). Glavni je sastojak mnogih kolača, voćnih salata, napitaka kao
sto su čaj i kafa, u kompotima i mnogim drugim. Dve glavne vrste cimeta koje se
najčesce koriste su Cinnamomum zeylanicum nees (cejlonski cimet) koji potiče sa
Sri Lanke i Cinnamomum cassia blume (kineski cimet). Cejlonski cimet ima veca
lekovita svojstva od kineskog cimeta stoga se on preporučuje kao bolje lekovito
svojsto za organizam. Prema raznim istraživanjima potvrdjeno je da cimet
delotvorno pomaže kod upala i infekcija, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže
kod gljivičnih infekcija, ublažava menstrualne tegobe, pomaže kod viška
kilograma itd. Još od davnina je poznato da med i cimet u kombinaciji imaju delotvorna
svojstva i da uspešno pomažu kod raznih bolesti.
Cimet se dobija od kore stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum),
koje raste u Aziji, i najviše se upotrebljava kao začin. Kineska farmakopeja ne
bi mogla ni da se zamisli bez ove lekovite biljke. Kora cimetovca upotrebljava
se za lečenje prehlade, kašlja, grčeva u želucu, problema sa varenjem, psihičkih
problema i tonifikacije tela, a eterična ulja od lista ove biljke koriste se za
lečenje slabe cirkulacije i reumatizma, celulita, stomačnih problema,
infekcija, kolitisa i sprečava slepljivanje krvnih pločica.
Kineske legende kažu da je cimet koristio Peng Zua, za kojeg
postoji verovanje da je doživeo 888 godina. Zatim, da se od cimeta pravilo čudotvorno
vino čija je samo jedna kap bila dovoljna da telo oboji u boju zlata i da pomešan
sa mozgom od kornjače dobija magičnu moć, pa onaj ko ga popije može hodati po
vodi.
Bolesti kod kojih med i
cimet pomažu
Srčаnа оbоlјеnjа
Nаprаvitе pаstu оd mеdа i cimеtа. Mažite je
nа kriškе hlеbа umеstо mаrmеlаdе i rеdоvnо јеdite zа dоručаk. Оvо ćе smаnjiti
nivо hоlеstеrоlа u аrtеriјаmа i sprеčiti infаrkt.
Аrtritis
Artritis-mešavina meda i
cimeta ce uspešno smanjiti bol u zglobovima. Potrebno je da pomešate dve do tri
kašike meda sa jednom kašikom cimeta u mlakoj vodi i tu smesu nanositi na
upaljene zglobove i polako masirati.
Dоdајtе dvе vеlikе kаšikе mеdа i јеdnu kаšiku
cimеtа u čаšu sа tоplоm vоdоm. Piјtе uјutru i uvеčе. Kаdа sе rеdоvnо kоnzumirа
mоžе pоmоći kao lеk prоtiv rаkа, pа čаk izlečiti hrоnični аrtritis.
Infekcija žučne kese
Pomešajte dve veće kаšikе cimеtа i јеdnu kаšiku
mеdа u čаši sа mlаkоm vоdоm. Piјtе gа svаki dаn. То ćе uništiti mikrоbе u
žučnoj kеsi.
Holesterol– napitak od meda, cimeta i čaja će sniziti holesterol, potrebno je da tri kašike cimeta i dve kašike meda pomešate sa 4dl čaja(preporučuje se zeleni caj) i piti tri puta na dan. Kаdа ovo budete pili, nivо hоlеstеrоlа ćе se smаnjiti zа 10 оdstо u samo dvа sаtа.
Za jačanje imuniteta– redovna upotreba
meda i cimeta će ojačati imunitet i štititi od raznih virusa i bakterija.
Potrebno je da svako jutro pre dorucka uzmete jednu kašiku meda i jednu kašiku
cimeta sa časom vode.
Za varenje hrane– upotreba cimeta
jača bela krvna zrnca, a u kombinaciji sa medom pospesuje varenje.
Potrebno je uzimati dve kašike meda i dve kašike cimeta pre svakog obroka kako bi se olaksalo varenje u organizmu.
Potrebno je uzimati dve kašike meda i dve kašike cimeta pre svakog obroka kako bi se olaksalo varenje u organizmu.
Protiv celavosti– pored meda i cimeta
potrebno vam je i maslinovo ulje. U vruće maslinovo ulje dodati veću kašiku
meda i jednu kašikicu cimeta. Ovu mešavinu dobro utrljati u koren kose i
ostaviti da deluje 15minuta, za nekoliko dana kosa ce prestati da opada, a
koren kose ce postati jači.
Protiv prehlade– mešavina meda i
cimeta uz redovnu upotrebu smanjuje mogućnost prehlade. U jednu kašiku mlakog
meda pomešamo jednu malu kašiku cimeta. Uzimati tri puta na dan. Pored prehlade
izlecice i hronični kasalj i uspesno pročistiti sinuse.
Bolesti srca– svako jutro pojesti
parče hleba namazano sa medom i cimetom. Dokazano je da to smanjuje
holesteroli, sprečava od srcanog udara. Redovna upotreba takodje smanjuje i
otezano disanje i jaca rad srca.
Zadah– svako jutro preporučuje se isprati
grlo mlakom vodom u koju pre toga stavite jednu kašiku meda i jednu kašiku
cimeta.
Za čišćenje i regeneraciju kože lica– potrebno je da 3
kašikice meda pomešate sa jednom kašikicom cimeta u prahu, dobro promešati i
mazati na lice svako veče, ostaviti da deluje 20 min a potom lice isperite
mlakom vodom.
Za mršavljenje– pola kašike cimeta
staviti u 300ml prokuvale vode, zatim kad se voda prohladi dodajte jednu kašiku
meda (poznato je da med izgubi svoje lekovito svojstvo u vreloj vodi), zatim
sve zajedno dobro promešajte, podeliti na dva dela I drzati u frizideru. Nacin
upotrebe: pije se dva puta na dan, svako jutro pre doručka i svako veče.
*1. Prokuvajte vodu za veću
šolju.
*2. U toplu vodu oko 60
stepeni celzijusa stavite jednu kašičicu meda i pola kašičice mlevenog cimeta.
*3. Pijte jednu polovinu
ujutru pre doručka a drugu pre spavanja.Ova mešavina sprečava organizam da
skladišti masti. Cimet pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi, tako da telo ne
pretvori šećere u masti, čime pomaže u mršavljenju i sprečava gojaznost.
*4. Ako imate sezonske
alergije med iz ovog napitka može vam pomoći da ublažite simptome alergije.
*5. Sveže mleveni cimet je
daleko moćniji i ima mnogo bolja svojstva ali ga je kod nas teško pronaći i u
prodavnicama zdrave hrane,inače najboli je cimet iz Vijetnama.
Mnogi ljudi u prvim danima
korišćenja napitka od meda i cimeta imaju veoma česte stolice.
Protiv
umora - Jednu polovinu velike kašike meda
i jednu četvrtinu male kašike cimeta, umutiti u 2 dl vode. Piti ujutru na
prazan stomak i popodne tokom sedam dana. Za to vreme će se organizmu vratiti
snaga i vitalnost.
Bubuljice
i infekcija kože - Dokazano je da med i cimet mogu
sprečiti i zaustaviti stvaranja lišajeva, ekcema, bubuljica i sličnih infekcija
kože, ukoliko se lice redovno tretira mešavinom od jednakih delova meda i
cimeta.
Protiv akni umesati tri velike kašike meda i jednu malu
kašiku cimeta. Nanositi na obolela mesta svako veče pre spavanja.
Za popravljanje sluha - Za popravljanje sluha
svako jutro i svako vece, uzimati mesavinu jednakih delova meda i cimeta.
Protiv zubobolje - najmanje tri puta
dnevno na bolni zub nanositi mesavinu meda i cimeta.
Umesto
optimalnih jedan gram po kilogramu telesne mase na dan, u Srbiji se koristi
jedan i po gram po glavi stanovnika dnevno. Osim što ukazuju na sramotno malu
potrošnju, pčelari upozoravaju i na opasnost da med proizvodi i prodaje ko
stigne i da građani treba da budu oprezni šta uzimaju. Povodeći se za nižom
cenom potrošači često kupuju veštačke tvorevine, koje pravi pčelari smatraju
otrovom.
-
Takve vrste proizvoda ne mogu se nazvati medom i naročito ugrožavaju potrošače.
Ljudi kupuju med da bi im pomogao, a u stvari kupuju fasifikat. Falsifikati ne
da ne mogu imati bilo kakve pozitivne efekte, već naprotiv, uzrokuju negativne,
jer saharoza je isto što i cijankalijum, otrovna so. Jedina razlika je što
cijankalijum ubija odmah. Mnogi ljudi, kaže gospodin Končar, bave se
falsifikovanjem meda i prodaju ga kao prirodni med. - To je saharoza dobijena
na razne načine, najčešće preradom kukuruza.
-
Naprave se odgovarajući dodaci, da sve pomalo liči na med, mada on nije ni
blizu meda, ni po ukusu, ni po aromi, ni po konzistenciji. Prirodni med obično
košta dvostruko više od veštačkog meda. Čak ni deklaracija ne mora garantovati
kvalitet, jer često se dešava da se kao uzorak pojavi jedan, a posle prodaje,
sasvim drugi med. Česta je predrasuda da ušećereni med nije dobar.
Kristalizacija je prirodan proces i svi pčelari znaju da se svaki prirodan med
„ušećeri“. U zavisnosti od vrste meda neki se kristališu ranije, a neki
kasnije. Najbrže se kristališe suncokretov, a najsporije bagremov med. U
evropskim zemljama kristalisan med bolje se prodaje nego onaj koji nije
kristalisan, što iz praktičnih razloga, jer se takav med lakše upotrebljava,
što zbog njegovog kvaliteta. Kod nas, kad se med ukristališe moramo da ga
zagrejemo da bi se vratio u prvobitno stanje.
Često je pitanje da li je normalno
da se med krištalise? Odgovor je, da. Pravi med se vremenom kristalise i po
tome se razlikuje od falsifikata. Kada se podigne kasicica umočena u tegli
meda, med sa nje treba da curi u vidu neprekidne niti. Kada se zatvorena tegla
sa medom prevrne, na vrhu tegle se formira vazdusni mehur i to nam govori da je
med prirodan. Kada med koristimo za zaslađivanje toplih napitaka, kao sto je
caj, treba sacekati da se napitak prvo prohladi na temperaturu ispod 55
stepeni, da ne bi izgubio svoja lekovita svojstva.
Prilikom zagrevanja med gubi svojstva, a ako se pregreje
može da bude čak i štetan za zdravlje. Ako nemate sreće da kupujete kod ljudi
koji se iskrenosti ne odriču ni kada ih to košta. Osnovni parametar kako ćete
prepoznati pravi med: - prirodni med teče u neprekinutoj niti, - ako je med u
tečnom stanju, vazduh će kroz prevrnutu teglu ka površini uvek ići u obliku
obrnute kruške, - med uvek treba probati, pogotovo ako se uzima od proizvođača
koji vam nije od ranije poznat.
Нема коментара:
Постави коментар