Limun se širom sveta uzgaja u nebrojenim
varijacijama koje, navodno, više niti botaničari
ne
registruju. Razlike između novih varijacija su samo u spoljašnjem izgledu, dok
njihova prehrambena svojstva i privredni
značaj
ostaju nepromenjeni. Naime, limun se vrlo retko koristi kao sveže voće, tako da manje promene
ukusa nisu previše važne. Za industrijsku upotrebu je dobra
bilo koja varijacija osim, možda, onih koje nisu dovoljno trajne, pa ih se mora
vrlo brzo nakon branja iskoristiti. Takve su, na primer, gotovo nepoznate
varijacije crvenih i slatkih limuna čiji su plodovi
doduše
kiseli, ali su istovremeno i slatki, pa ih uzgajivači koriste kao sveže voće.
Njihov plod, kad se ubere, mora se potrošiti u dva-tri dana, pa je zbog toga
gotovo nepoznat.
Limune uglavnom delimo na žute i zelene, no
to je samo komercijalna podela, jer rastu na istom drvetu. Zeleni limun se
razvija iz proletnog cveta
drveta
veštački izazvanom sušom koja mora trajati
četrdeset dana između juna i jula. Tako dobijen prolećni
plod ima tanku, zelenu koru
i
vrlo sočno „meso". Takav plod podnosi duga putovanja i skladištenje
pa
je moguć izvoz po celom svetu. Uobičajeni na tržištu
žuti
plodovi, rastu na istom drvetu, samo što sazrevaju zimi. Ovaj način
korišćenja drveta značajno skraćuje njegov životni vek, ali kako je vrlo
isplativ, vrlo često se koristi.
Limun je manje drvo, visoko od 3 do 6 metara. Mladi izdanci i
cvetni listići
su
ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo
okruglog oblika, obično uz peteljku
malo
udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Kora može biti lagano
hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je belim sunđerastim
omotačem
koja se zove albedo i nije jestiva. Biljka se ponekad uzgaja
kao ukras, ali uopšte nasadi se uzgajaju radi
dobijanja plodova.
U odgovarajućem podneblju limunovo drvo rodi
dva put godišnje. Prolećno
cvetanje iz koje izrastaju najbolji plodovi traje najmanje dva meseca. Isto toliko dugo
zreli plodovi mogu čekati branje na grani, što dozvoljava neprekidno branje
tokom cele zime, od novembra
pa
do aprila
ili maja. Drugo cvetanje, koje
se u komercijalnim zasadima izaziva prisilno, traje u avgustu
i septembru, a plodovi se
počinju brati u maju, odmah nakon što se uberu zadnji zimski plodovi.
Jedan limun ima oko 57% jestivih materija, na
koru otpada 40% a na semenke
oko
3%. Naravno, pri tome se mora uzeti u obzir da su to prosečne vrednosti i da
razni varijeteti mogu značajno odstupati od navedenog. Iz toga proizlazi da se
limun ne koristi samo za dobijanje soka
i limunske kiseline. Od kore se pravi kandirano voće
i
dobijaju esencije
i pektin. Od semenki se
dobija ulje, a ostatak se
prerađuje za životinjsku
hranu.
Jedno odraslo drvo u povoljnim klimatskim
uslovima
daje 600 do 800 plodova godišnje.
Plod limuna sadrži od 40 do 50% soka. Boja
soka je žuta do bledo zelena, a ukus kiseo. Sadrži do 8% limunske kiseline, manje količine
drugih organskih kiselina, oko 3% šećera
i
puno vitamina, pre svega C-vitamin. Pre upotrebe se pasterizuje ili koncentriše. Pasterizovani sok koji i bez konzervansa
traje
najmanje jednu godinu, koristi se kao dodatak
jelima
i pićima. Koncentrisani sok
se obično koristi za dalju industrijsku preradu za gotova jela i pića.
Limunsko eterično
ulje je žuta tečnost s izrazitim mirisom
na
limun, i potpuno je topivo u alkoholu. Sastoji se pretežno
(oko 90%) od limunina. Industrijski ga deterpeniraju
vakuumskom
destilacijom
ili
uz pomoć otapala. Tako pročišćeno ulje koristi se pre svega u prehrambenoj
industriji (likeri, kolači) i za izradu parfema. Industrija
sredstava za čišćenje i deterdženata
koristi
ulje pre deterpenacije i čak ga razređuje s jeftinijim proizvodima, kao npr.
S parafinskim uljem.
Još puno pre moderne faramakologije
se
limun koristio kao lek. Kad se još nije
znalo za vitamine
i
koliko su korisni za zdravlje, limun je korišćen kao lek. Pre svega, smatralo
ga se delotvornim sredstvom protiv krvarenja
otvorenih
rana i za čišćenje zagnojenih
rana.
Limun je nezamenljiv kod lečenja skorbuta što su znali još antički
pomorci koji su na svako daleko putovanje uzimali sa
sobom velike zalihe limuna.
Na Siciliji, koja je imala
velike probleme sa snadbevanjem pitkom vodom, oduvek se u sve
zalihe pitke vode stavljala sveža polovina limuna. Ljudi su iz iskustva znali
da limun dezinfikuje
vodu,
a moderna nauka
je
to potvrdila. Možda iz tog prastarog običaja proizlazi današnja
navika da poslužujemo vodu s režnjem limuna.
100 g limuna sadrži:
|
|||||||
kcal
|
kJoul
|
voda
|
masti
|
kalijum
|
kalcijum
|
magnezijum
|
vitamin C
|
35-56
|
151-235
|
84-90 g
|
0,6 g
|
149 mg
|
11 mg
|
28 mg
|
51 mg
|
100 g limuna tako pokriva 71% dnevne potrebe vitamina
C za odraslu osobu i 7% dnevne potrebe kalijuma, 1% kalcijuma i 9%magnezijuma.
19 razloga zbog kojih
treba svakodnevno popiti čašu vode s limunom
1. Limun čisti jetru i stimuliše njen rad.
2.
Prirodni je antiseptik i antioksidans. Sprečava grip, prehladu
i mnoge vrste infekcija.
3.
Pomaže kod grčeva i želudačnih tegoba.
4.
Limun je odlično sredstvo protiv peruti i masne kose.
5.
Voda s limunom pomaže probavi, jer je njen sastav sličan
želudačnoj kiselini.
6.
Limun podstiče stvaranje enzima u jetri.
7.
Voda s limunom normalizuje rad creva i olakšava njihovo
pražnjenje.
8.
Limun sprečava gingivitis i stomatitis.
9.
Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog (HDL)
holesterola.
10.
Limun alkalizuje organizam.
11.
Voda s limunom razblažuje mokraćnu kiselinu, a time pomaže kod
artritisa i gihta.
12.
Limun pomaže eliminaciji viška sluzi iz organizma.
13.
Sprečava grčeve i bolove u mišićima.
14.
Limun reguliše rad metabolizma.
15.
Štiti od stresa i depresije.
16.
Smanjuje rizik od moždanog udara.
17.
Sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca.
18.
Limun štiti od osteoporoze.
19.
Voda s limunom pomaže mršavljenje.
Osim toga, limun je odlična namirnica za čišćenje
organizma, te delotvorno ekološko sredstvo začišćenje kuće.
Zašto je dobro piti vodu sa limunom
Umesto da
samo dekorišete vaš napitak kriškom limuna, iscedite limun u vodu koju pijete.
Mnogi zdravstveni problemi se mogu rešiti uz pomoć prirodnih vitamina, minerala
i hrane u svom sirovom, neprerađenom obliku. Voda sa limunom je jedan od
prirodnih lekova koji ima mnoštvo pozitivnih dejstava. Ono što je bitno da
znate je da prodajni sok od limuna - upakovan i konzervisan nije ono na šta
mislimo kada kažemo ceđeni limun. Dakle mislimo samo na pravi limun koji ćete
sami iscediti. Limun treba da bude svež - što je teži tim bolje za ceđenje.
Limun je dostupan po pristupačnoj ceni i predstavlja jedan od prirodnih lekova,
lako dostupnih i vrednih probe. Poznat po svom svežem, čistom ukusu i
antiseptičkom dejstvu, limun može biti prirodni odgovor na mnoge zdravstvene
brige.
Čišćenje
organizma
Mnogo je pisano o
pozitivnom dejstvu vode sa limunom, i to posebno tople vode sa limunom. Limun
učestvuje u prevenciji sepse, ima antibakterijsko dejstvo u telu. Limun takođe
ima ulogu u prevenciji bolesti i čisti telo od nečistoća i nagomilanih toksina.
U knjizi „Ono ste što jedete“, Dr Gillian McKeith kaže „ čaša tople vode sa
limunom kao prva stvar ujutru nakon buđenja ide direktno kroz creva i čisti ih
od ostataka od prethodnog dana. Popijte drugu čašu uveče takođe“.
Pomoć pri varenju i apsorpciji hrane
Limun takođe otklanja
simptome loše probave, kao što su gorušica, nadimanje, gasovi i grčevi. Redovno
pijenje vode sa limunom ujutru pomaže u čišćenju creva, što pomaže u
slučajevima zatvora i dijareje. Supena kašika ceđenog soka od limuna u pola
čaše vode pomaže kod gorušice. Sok sa 3-4 limuna može takođe pomoći pri
olakšavanju menstrualnih tegoba. Najbolje je da mešate limunov sok sa hladnom
ili toplom vodom - izbegavajte prevruću vodu.
Zdravlje jetre
Poznato je i
pozitivno dejstvo limuna za zdravlje jetre. Voda sa limunom rastvara mokraćnu
kiselinu i druge otrove u jetri. Limun je bogat kalijumom i veoma je efikasan
kod određenih poremećaja jetre koji izazivaju zatvor, glavobolju, povraćanje i
gubitak apetita. I u ovim slučajevima pominje se izuzetno dobro dejstvo tople
vode i limuna, sat vremena pre doručka svakog jutra.
Mršavljenje
Pijenje vode sa
limunom je preporučeno od strane mnogih nutricionista i profesionalaca iz
oblasti sporta. Pored navedenih dejstava, limun je izuzetno dobar i za
mršavljenje. Voda sa limunom pomaže u eliminaciji toksina iz tela, čisti creva
i podiže energetski nivo. Ako pijete vodu sa limunom ujutru to pomaže u
aktivaciji procesa detoksikacije u telu, što predstavlja prirodni proces
čišćenja organizma. Vodu sa limunom takođe možete piti u toku dana između
obroka.
Limun
kao lek za sve
Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni antibiotik koji
štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali, što
je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sistem. Mnoge dijete
preporučuju limun jer on daje osećaj sitosti i istovremeno diže energiju
umornom telu. Blago deluje na jetru, na probavu i na krvnu sliku jer snižava
holesterol. Kod visokog holesterola preporuje se kombinacija limuna i belog
luka. Limun je i delotvoran protiv gorušice (žgaravice). Citruse inače nije
pametno konzumirati kod gorušice, ali ako pomešate kašiku limuna i pola čaše
vode i to popijete gorušica će nestati. Limun pomaže i kod menstrualnih bolova.
Svojim svojstvima, limun odlično deluje na smanjenje kašlja, uklanjanje sluzi
ali i na zdravlje grla. Limunov sirup je preporučen za lečenje i ublažavanje
simptoma astme. Limun potiče izbacivanje urina i stimuliše rad bubrega. Od svih
citrusa, sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni način inhibiraju
stvaranje bubrežnih kamenaca. Limun je prirodni antiseptik. Rashlađuje i
ublažava iritacije.
Ukoliko imate akne,
iscijedite limunov sok i njime lagano očistite lice. Umijte se nakon toga
toplom vodom. Limun daje sjaj i zdravlje našoj koži. Zbog sastava kiselina,
deluje na ćelije kože.
Preporučuje se žvakanje svežeg limuna kao i svakodnevno
konzumiranje limunova soka.
Limunov
sok povoljno deluje na uklanjanje zadaha te na uklanjanje naslaga na jeziku.
Limun je prirodni antibiotik, dokazano delotovran u suzbijanju mnogih
infekcija. Limunov sok deluje na smanjenje simptoma gingivitisa, stomatitisa,
upale grla, krajnika…
Limunov sok je prirodno sredstvo pri lečenju reume, artritisa,
poliartritisa. Limunov sok, utrljan na teme, deluje na smanjenje peruti ali i
na suzbijanje opadanja kose.
Napomena: Koricu limuna nemojte koristiti (niti za kolače) ako
niste sigurni da limun nije prirodan i neprskan, što je vrlo teško danas
pronaći. Organski limun pronađite u prodavnicama organske hrane a prepoznaćete po tome što će limuni na polici prodavnice biti nejednaki, s različitim
nesavršenostima na kori i u njegovu obliku.
Kako konzumirati limun?
Limun je najbolje nacediti
i spremiti u frižider te po želji konzumirati. Limunova kora ima kiselkasto-
gorku aromu i može se dodavati kolačima, a u mediteranskim krajevima je
popularan i liker od limuna. Kriške limuna dodaju se u čaj i druge napitke zbog
arome, ali mi preporučujemo ceđenje limuna (umesto dodavanja kriški) kojim
dobijate i aromu i zdrava svojstva.
Kako kupovati limun?
Limuni se razlikuju
po slatkoći, a pravilo je da su slađi limuni bogatiji mineralima i vitaminima.
Kako znati koji je limun sladak? Prvo je pravilo birati žute limune pre nego
zelene. Drugo pravilo je birati teške limune. Limun koji je bogat korisnim materijama ima tanku koru i bogatu
unutrašnjost i teži je u odnosu na limun iste veličine koji ima debelu koru i
nije toliko bogat korisnim sastojcima.
Priprema napitka s
limunom
U čašu mlake vode iscedite pola
limuna i popijte odmah ujutro, natašte.Tokom dana možete popiti još 2-3 čaše
vode s limunom. Ako ne podnosite kiseli ukus, zasladite napitak javorovim ili
agava sirupom.
Najbolje je koristiti limun iz
biološkog ili domaćeg uzgoja. Uzgajati limun kod kuće nije uopšte teško.
Нема коментара:
Постави коментар