Translate

петак, 12. фебруар 2016.

Limun


Limun se širom sveta uzgaja u nebrojenim varijacijama koje, navodno, više niti botaničari ne registruju. Razlike između novih varijacija su samo u spoljašnjem izgledu, dok njihova prehrambena svojstva i privredni značaj ostaju nepromenjeni. Naime, limun se vrlo retko koristi kao sveže voće, tako da manje promene ukusa nisu previše važne. Za industrijsku upotrebu je dobra bilo koja varijacija osim, možda, onih koje nisu dovoljno trajne, pa ih se mora vrlo brzo nakon branja iskoristiti. Takve su, na primer, gotovo nepoznate varijacije crvenih i slatkih limuna čiji su plodovi doduše kiseli, ali su istovremeno i slatki, pa ih uzgajivači koriste kao sveže voće. Njihov plod, kad se ubere, mora se potrošiti u dva-tri dana, pa je zbog toga gotovo nepoznat.
Limune uglavnom delimo na žute i zelene, no to je samo komercijalna podela, jer rastu na istom drvetu. Zeleni limun se razvija iz proletnog cveta drveta veštački izazvanom sušom koja mora trajati četrdeset dana između juna i jula. Tako dobijen prolećni plod ima tanku, zelenu koru i vrlo sočno „meso". Takav plod podnosi duga putovanja i skladištenje pa je moguć izvoz po celom svetu. Uobičajeni na tržištu žuti plodovi, rastu na istom drvetu, samo što sazrevaju zimi. Ovaj način korišćenja drveta značajno skraćuje njegov životni vek, ali kako je vrlo isplativ, vrlo često se koristi.
Limun je manje drvo, visoko od 3 do 6 metara. Mladi izdanci i cvetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je belim sunđerastim omotačem koja se zove albedo i nije jestiva. Biljka se ponekad uzgaja kao ukras, ali uopšte nasadi se uzgajaju radi dobijanja plodova.
U odgovarajućem podneblju limunovo drvo rodi dva put godišnje. Prolećno cvetanje iz koje izrastaju najbolji plodovi traje najmanje dva meseca. Isto toliko dugo zreli plodovi mogu čekati branje na grani, što dozvoljava neprekidno branje tokom cele zime, od novembra pa do aprila ili maja. Drugo cvetanje, koje se u komercijalnim zasadima izaziva prisilno, traje u avgustu i septembru, a plodovi se počinju brati u maju, odmah nakon što se uberu zadnji zimski plodovi.

Jedan limun ima oko 57% jestivih materija, na koru otpada 40% a na semenke oko 3%. Naravno, pri tome se mora uzeti u obzir da su to prosečne vrednosti i da razni varijeteti mogu značajno odstupati od navedenog. Iz toga proizlazi da se limun ne koristi samo za dobijanje soka i limunske kiseline. Od kore se pravi kandirano voće i dobijaju esencije i pektin. Od semenki se dobija ulje, a ostatak se prerađuje za životinjsku hranu. Jedno odraslo drvo u povoljnim klimatskim uslovima daje 600 do 800 plodova godišnje.
Plod limuna sadrži od 40 do 50% soka. Boja soka je žuta do bledo zelena, a ukus kiseo. Sadrži do 8% limunske kiseline, manje količine drugih organskih kiselina, oko 3% šećera i puno vitamina, pre svega C-vitamin. Pre upotrebe se pasterizuje ili koncentriše. Pasterizovani sok koji i bez konzervansa traje najmanje jednu godinu, koristi se kao dodatak jelima i pićima. Koncentrisani sok se obično koristi za dalju industrijsku preradu za gotova jela i pića.
Limunsko eterično ulje je žuta tečnost s izrazitim mirisom na limun, i potpuno je topivo u alkoholu. Sastoji se pretežno (oko 90%) od limunina. Industrijski ga deterpeniraju vakuumskom destilacijom ili uz pomoć otapala. Tako pročišćeno ulje koristi se pre svega u prehrambenoj industriji (likeri, kolači) i za izradu parfema. Industrija sredstava za čišćenje i deterdženata koristi ulje pre deterpenacije i čak ga razređuje s jeftinijim proizvodima, kao npr. S parafinskim uljem.
Još puno pre moderne faramakologije se limun koristio kao lek. Kad se još nije znalo za vitamine i koliko su korisni za zdravlje, limun je korišćen kao lek. Pre svega, smatralo ga se delotvornim sredstvom protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana. Limun je nezamenljiv kod lečenja skorbuta što su znali još antički pomorci koji su na svako daleko putovanje uzimali sa sobom velike zalihe limuna.
Na Siciliji, koja je imala velike probleme sa snadbevanjem pitkom vodom, oduvek se u sve zalihe pitke vode stavljala sveža polovina limuna. Ljudi su iz iskustva znali da limun dezinfikuje vodu, a moderna nauka je to potvrdila. Možda iz tog prastarog običaja proizlazi današnja navika da poslužujemo vodu s režnjem limuna.


100 g limuna sadrži:
kcal
kJoul
voda
masti
kalijum
kalcijum
magnezijum
vitamin C
35-56
151-235
84-90 g
0,6 g
149 mg
11 mg
28 mg
51 mg
100 g limuna tako pokriva 71% dnevne potrebe vitamina C za odraslu osobu i 7% dnevne potrebe kalijuma, 1% kalcijuma i 9%magnezijuma.

19 razloga zbog kojih treba svakodnevno popiti čašu vode s limunom

1.      Limun čisti jetru i stimuliše njen rad.
2.      Prirodni je antiseptik i antioksidans. Sprečava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija.
3.      Pomaže kod grčeva i želudačnih tegoba.
4.      Limun je odlično sredstvo protiv peruti i masne kose.
5.      Voda s limunom pomaže probavi, jer je njen sastav sličan želudačnoj kiselini.
6.      Limun podstiče stvaranje enzima u jetri.
7.      Voda s limunom normalizuje rad creva i olakšava njihovo pražnjenje.
8.      Limun sprečava gingivitis i stomatitis.
9.      Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog (HDL) holesterola.
10.  Limun alkalizuje organizam.
11.  Voda s limunom razblažuje mokraćnu kiselinu, a time pomaže kod artritisa i gihta.
12.  Limun pomaže eliminaciji viška sluzi iz organizma.
13.  Sprečava grčeve i bolove u mišićima.
14.  Limun reguliše rad metabolizma.
15.  Štiti od stresa i depresije.
16.  Smanjuje rizik od moždanog udara.
17.  Sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca.
18.  Limun štiti od osteoporoze.
19.  Voda s limunom pomaže mršavljenje.

Osim toga, limun je odlična namirnica za čišćenje organizma, te delotvorno ekološko sredstvo začišćenje kuće.


Zašto je dobro piti vodu sa limunom

Umesto da samo dekorišete vaš napitak kriškom limuna, iscedite limun u vodu koju pijete. Mnogi zdravstveni problemi se mogu rešiti uz pomoć prirodnih vitamina, minerala i hrane u svom sirovom, neprerađenom obliku. Voda sa limunom je jedan od prirodnih lekova koji ima mnoštvo pozitivnih dejstava. Ono što je bitno da znate je da prodajni sok od limuna - upakovan i konzervisan nije ono na šta mislimo kada kažemo ceđeni limun. Dakle mislimo samo na pravi limun koji ćete sami iscediti. Limun treba da bude svež - što je teži tim bolje za ceđenje. Limun je dostupan po pristupačnoj ceni i predstavlja jedan od prirodnih lekova, lako dostupnih i vrednih probe. Poznat po svom svežem, čistom ukusu i antiseptičkom dejstvu, limun može biti prirodni odgovor na mnoge zdravstvene brige.
Čišćenje organizma
Mnogo je pisano o pozitivnom dejstvu vode sa limunom, i to posebno tople vode sa limunom. Limun učestvuje u prevenciji sepse, ima antibakterijsko dejstvo u telu. Limun takođe ima ulogu u prevenciji bolesti i čisti telo od nečistoća i nagomilanih toksina. U knjizi „Ono ste što jedete“, Dr Gillian McKeith kaže „ čaša tople vode sa limunom kao prva stvar ujutru nakon buđenja ide direktno kroz creva i čisti ih od ostataka od prethodnog dana. Popijte drugu čašu uveče takođe“.

Pomoć pri varenju i apsorpciji hrane


Limun takođe otklanja simptome loše probave, kao što su gorušica, nadimanje, gasovi i grčevi. Redovno pijenje vode sa limunom ujutru pomaže u čišćenju creva, što pomaže u slučajevima zatvora i dijareje. Supena kašika ceđenog soka od limuna u pola čaše vode pomaže kod gorušice. Sok sa 3-4 limuna može takođe pomoći pri olakšavanju menstrualnih tegoba. Najbolje je da mešate limunov sok sa hladnom ili toplom vodom - izbegavajte prevruću vodu.

Zdravlje jetre

Poznato je i pozitivno dejstvo limuna za zdravlje jetre. Voda sa limunom rastvara mokraćnu kiselinu i druge otrove u jetri. Limun je bogat kalijumom i veoma je efikasan kod određenih poremećaja jetre koji izazivaju zatvor, glavobolju, povraćanje i gubitak apetita. I u ovim slučajevima pominje se izuzetno dobro dejstvo tople vode i limuna, sat vremena pre doručka svakog jutra.

Mršavljenje


Pijenje vode sa limunom je preporučeno od strane mnogih nutricionista i profesionalaca iz oblasti sporta. Pored navedenih dejstava, limun je izuzetno dobar i za mršavljenje. Voda sa limunom pomaže u eliminaciji toksina iz tela, čisti creva i podiže energetski nivo. Ako pijete vodu sa limunom ujutru to pomaže u aktivaciji procesa detoksikacije u telu, što predstavlja prirodni proces čišćenja organizma. Vodu sa limunom takođe možete piti u toku dana između obroka.

Limun kao lek za sve

Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali, što je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sistem. Mnoge dijete preporučuju limun jer on daje osećaj sitosti i istovremeno diže energiju umornom telu. Blago deluje na jetru, na probavu i na krvnu sliku jer snižava holesterol. Kod visokog holesterola preporuje se kombinacija limuna i belog luka. Limun je i delotvoran protiv gorušice (žgaravice). Citruse inače nije pametno konzumirati kod gorušice, ali ako pomešate kašiku limuna i pola čaše vode i to popijete gorušica će nestati. Limun pomaže i kod menstrualnih bolova. Svojim svojstvima, limun odlično deluje na smanjenje kašlja, uklanjanje sluzi ali i na zdravlje grla. Limunov sirup je preporučen za lečenje i ublažavanje simptoma astme. Limun potiče izbacivanje urina i stimuliše rad bubrega. Od svih citrusa, sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca. Limun je prirodni antiseptik. Rashlađuje i ublažava iritacije. Ukoliko imate akne, iscijedite limunov sok i njime lagano očistite lice. Umijte se nakon toga toplom vodom. Limun daje sjaj i zdravlje našoj koži. Zbog sastava kiselina, deluje na ćelije kože.
Preporučuje se žvakanje svežeg limuna kao i svakodnevno konzumiranje limunova soka.Limunov sok povoljno deluje na uklanjanje zadaha te na uklanjanje naslaga na jeziku. Limun je prirodni antibiotik, dokazano delotovran u suzbijanju mnogih infekcija. Limunov sok deluje na smanjenje simptoma gingivitisa, stomatitisa, upale grla, krajnika…
Limunov sok je prirodno sredstvo pri lečenju reume, artritisa, poliartritisa. Limunov sok, utrljan na teme, deluje na smanjenje peruti ali i na suzbijanje opadanja kose.
Napomena: Koricu limuna nemojte koristiti (niti za kolače) ako niste sigurni da limun nije prirodan i neprskan, što je vrlo teško danas pronaći. Organski limun pronađite u prodavnicama organske hrane a prepoznaćete po tome što će limuni na polici prodavnice biti nejednaki, s različitim nesavršenostima na kori i u njegovu obliku.

Kako konzumirati limun?
Limun je najbolje nacediti i spremiti u frižider te po želji konzumirati. Limunova kora ima kiselkasto- gorku aromu i može se dodavati kolačima, a u mediteranskim krajevima je popularan i liker od limuna. Kriške limuna dodaju se u čaj i druge napitke zbog arome, ali mi preporučujemo ceđenje limuna (umesto dodavanja kriški) kojim dobijate i aromu i zdrava svojstva.
Kako kupovati limun?
Limuni se razlikuju po slatkoći, a pravilo je da su slađi limuni bogatiji mineralima i vitaminima. Kako znati koji je limun sladak? Prvo je pravilo birati žute limune pre nego zelene. Drugo pravilo je birati teške limune. Limun koji je bogat korisnim materijama ima tanku koru i bogatu unutrašnjost i teži je u odnosu na limun iste veličine koji ima debelu koru i nije toliko bogat korisnim sastojcima.

Priprema napitka s limunom

U čašu mlake vode iscedite pola limuna i popijte odmah ujutro, natašte.Tokom dana možete popiti još 2-3 čaše vode s limunom. Ako ne podnosite kiseli ukus, zasladite napitak javorovim ili agava sirupom.

Najbolje je koristiti limun iz biološkog ili domaćeg uzgoja. Uzgajati limun kod kuće nije uopšte teško. 

Нема коментара:

Постави коментар