Med i jabukovo sirće
Svojevremeno su u
Americi napisane brojne knjige o gotovo čudotvornom delovanju jabukovog sirćeta
na fizičko i psihičko stanje ljudi. Tamo je ono odavno u upotrebi, a dobija se
od gnječenih jabuka koje se ostave da fermentišu u drvenim buradima, jer drvo
pojačava prirodnu fermentaciju. Optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba
uzeti u toku dana je: rastvor dve kašike sirćeta u dva dl mlake, prethodno
prokuvane vode, uz dodatak dve kašike meda. Uzimati dva do tri puta dnevno pre
jela.
Ovaj eliksir pomaže
kod bolesti grla, neurednoj
probavi, slaboj cirkulaciji i razmeni materija u organizmu. Preporučuje se i
kod bolesti srca, bubrega i krvnih
sudova.
Prema nekim izvorima rastvor se dobro pokazao u lečenju noćnog mokrenja kod
dece. Dokazano je i da ovako dobijeni ukusni sok
snižava
krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije. U narodu se
preporučuje i kod jake polenske kijavice i to uzimanjem pre doručka i pre
spavanja. Odavno je poznato da je med najbolje sredstvo za uspavljivanje i da
učvršćuje san. Ako neko noću ne može
da zaspi ili ima lagan san i ne može posle buđenja da sklopi oči on mora da
koristi med. Ako jedna kašika meda u toku večeri nije dovoljna za čvrst san,
narodna medicina preporučuje sledeći recept: U manju čašu meda dodati tri
kašike jabukovog sirćeta. Pola sata nakon toga san će doći. U slučaju veće
uznemirenosti ili teže nesanice potrebno je uzeti još dve kašičice ove smese.
Postupak ponoviti i u slučaju buđenja u toku noći. Ovakvo sredstvo bolje je i
od najboljeg farmaceutskog preparata za uspavljivanje, jer ne nosi nikakve
neželjene posledice.
Tim američkih lekara,
na čelu sa dr Polom Bragom iz Kalifornije, napisao je brojne preporuke sa
savetima i receptima za korišćenje jabukovog sirćeta i meda. Jedan od njih je i
recept protiv mršavosti: mršavim osobama nedostaju životne hemikalije “enzimi”
i zato ne mogu da iskoriste hranu unetu u organizam. One treba da uzimaju
rastvor od dve kašičice jabukovog sirćeta i punu kašičicu meda u čaši vode.
Med i orasi
Kod anemije – Pripremiti smesu od
pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mlevenih oraha i jednog limuna.
Sve se dobro izmeša i uzima svaka tri do četiri sata. Smesa je veoma dobra za
oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.
Za lečenje hipertenzije i
nedostatka gvožđa – anemije, treba
svakodnevno uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, najmanje 45 dana.
Med i orasi su veoma delotvorni i kod ishemije srca.
Kašika meda sa
tri-četiri oraha ne samo da je izvanredan delikates, već i sredstvo protivglavobolje, nesanice, skleroze.
Ista doza dovoljna je da se zaštitimo od povećane radijacije, tvrdi poznati
američki lekar D. Gejl.
Protiv impotencije pomaže od davnina
oproban recept: mleveni orah pomešan sa medom u istoj proporciji. Uzimaju se
dve kašike dva-tri puta na dan, pola sata posle jela. Da bi se postigli željeni
efekti kura treba da traje najmanje od 20 do 30 dana. Zarastanje čira na želucu
prolazi brzo i efikasno ako pola sata pre jela uzimate pet-šest kašičica dnevno
orahovog mleka, koje ćete pripremiti na sledeći način: 20 grama samlevenih
oraha preliti sa 100 grama tople prokuvane vode, dobro promućkati, procediti i
dodati dve kašike meda.
Med sa belim lukom
POLENOV PRAH SA KISELIM MLEKOM EFIKASNA POMOĆ KOD UVEĆANE PROSTATE
Bazne namirnice treba da budu osnova ishrane
kod svih bolesti. Naš organizam, posebno digestivni sistem, nije napravljen za
stalne napade mesnom i obilnom proteinskom ishranom. Ovakav način ishrane,
kombinovan sa retkom fizičkom aktivnošću, neminovno dovodi do bolesti. Povremeni
bolovi u zglobovima, kičmenom stubu, a najčešće alergijske i ekcematozne
promene na koži, samo su prvi vapaj organizma da mu je potreban odmor, tj. da
mu je potreban post, i moram da dodam – voda. Ukoliko ne izmenite način
ishrane, već samo lekovima pokušavate da suzbijete simptome, stanje će se
pogoršati i dovesti do novih hroničnih bolesti. Dan treba započeti drevnim
receptom za dobro zdravlje – čašom vode sobne temperature u koju ćete nacediti
limun i sipati kašiku meda, a dan obavezno završiti kašikom meda pre spavanja.
Devedeset posto bubrega napravljeno je od kapilara i kanalića. Sve što poboljšava cirkulaciju poboljšava funkciju bubrega. Maslinovo ulje savršena je namirnica, namenjena pre svega za bolju cirkulaciju, pa i za bubrege. Svi bubrežni bolesnici trebalo bi da koriste maslinovo ulje, tako što bi ujutru, na prazan stomak, u čašu obične vode sipali punu kašiku maslinovog ulja, nacedili malo limuna i dodali kašičicu meda. Ovaj napitak prija crevima, želucu i bubrezima, a kombinovan sa čajem od rastavića izuzetan je tonik za čitav organizam. To je savršena kombinacija i za visok pritisak.
Matični mleč u medu jedinstven je regulator krvnog pritiska, jer zahvaljujući svom enzimskom i hormonskom dejstvu, visok krvni pritisak smanjuje a nizak povećava. U poslednje vreme dobio je na popularnosti kada je reč o tretmanima srčane slabosti i angine pektoris. Matični mleč, polenov prah u medu i jedna kašičica meda tri puta dnevno pre jela, ishraniće srčani mišić, ojačaće srčane kontrakcije, stabilizovaće krvne sudove. Anginozni bolovi će se prorediti, a ako se i pojavi bol, biće slabog intenziteta.
Ako imate uvećanu prostatu vrlo je efikasna kašičica polenovog praha pomešana sa šoljom kiselog mleka. Pre konzumiranja, polen mora da se razgradi, da stoji u kiselom mleku pola sata. Obavezno piti dva puta dnevno. Savršena kombinacija, uz polen sa kiselim mlekom, jeste čaj od korena gladiševine, koji je veoma delotvoran kod obolele prostate.
Devedeset posto bubrega napravljeno je od kapilara i kanalića. Sve što poboljšava cirkulaciju poboljšava funkciju bubrega. Maslinovo ulje savršena je namirnica, namenjena pre svega za bolju cirkulaciju, pa i za bubrege. Svi bubrežni bolesnici trebalo bi da koriste maslinovo ulje, tako što bi ujutru, na prazan stomak, u čašu obične vode sipali punu kašiku maslinovog ulja, nacedili malo limuna i dodali kašičicu meda. Ovaj napitak prija crevima, želucu i bubrezima, a kombinovan sa čajem od rastavića izuzetan je tonik za čitav organizam. To je savršena kombinacija i za visok pritisak.
Matični mleč u medu jedinstven je regulator krvnog pritiska, jer zahvaljujući svom enzimskom i hormonskom dejstvu, visok krvni pritisak smanjuje a nizak povećava. U poslednje vreme dobio je na popularnosti kada je reč o tretmanima srčane slabosti i angine pektoris. Matični mleč, polenov prah u medu i jedna kašičica meda tri puta dnevno pre jela, ishraniće srčani mišić, ojačaće srčane kontrakcije, stabilizovaće krvne sudove. Anginozni bolovi će se prorediti, a ako se i pojavi bol, biće slabog intenziteta.
Ako imate uvećanu prostatu vrlo je efikasna kašičica polenovog praha pomešana sa šoljom kiselog mleka. Pre konzumiranja, polen mora da se razgradi, da stoji u kiselom mleku pola sata. Obavezno piti dva puta dnevno. Savršena kombinacija, uz polen sa kiselim mlekom, jeste čaj od korena gladiševine, koji je veoma delotvoran kod obolele prostate.
Susam i med kao lijek: Recepti za anemiju, potenciju i bolje zdravlje
Susаm
je jednа od nаjstаrijih gаjenih biljаkа u svijetu, cjenjena kаo uljаricа
nаjmаnje 5.000 godinа. Iаko je susam povrаtio nаklonost ljudi zаhvаljujući
izuzetno visokom sadržaju kаlcijuma i mаgnezijuma, to je tаkođe jedna od
nаjmoćnijih ljekovitih nаmirnicа. Zapravo, njegovа istorijа upotrebe kаo lijeka
dаtirа 3600 godinа do vremena starih Egipćana gdje je nаveden u spisimа Ebera
kаo fаvorizovаn lijek. Tаkođe, žene u stаrom Vаvilonu su vjerovаle dа
korišćenjem mješаvine susama i medа mogu dа produže mlаdost i ljepotu, a rimski
vojnici su jeli ovu mješаvinu zа snаgu i energiju. Jedno od prvih pominjаnjа
susama i meda se može nаći u Homerovoj Ilijаdi. Vjeruje se dа su drevni grčki
rаtnici poput Ahilа jeli ovu mješavinu prije nego što krenu u borbu, dа im dаju
snаgu i dugotrаjnu energiju. Herodot, prvi istoričаr, čаk i pominje kolače od
susаma i meda. U rаzličitim oblicimа, ova trаdicijа živi i dаnаs, gdje se
kolači od susama i meda jedu širom svijetа, iаko često više kаo poslаsticа, sа
svojim brojnim zdrаvstvenim prednostimа.
Sirovi
orgаnski med imа niz zdrаvstvenih koristi – od jаčаnjа energetskog nivoa zа
poboljšаnje vаšeg imunog sistema – pа tаko i susаm, uključujući poboljšаnje
zdravlja srca i kostiju. Dаkle, nije iznenаđujuće dа kombinacija ova dvа
sastojka može imаti neke ogromne koristi. Kombinаcijа hrаnljivih mаterijа i
minerаlа iz susama i meda može pomoći kod skoro svake tjelesne funkcije. Susam
i med kao lijek se mogu koristiti za snižаvаnje holesterolа i krvnog pritiskа,
za poboljšаnje cirkulаcije i prevenciju rаkа. Posebno su efikаsni u liječenju
аnksioznosti, hroničnog zаmora i depresije, a generalno su odlični zа vаše
cjelokupno zdrаvlje. Receptura za kolače od susama i meda je toliko stаrа i
tаko populаrna, da je prosto korisno znati kako se priprema ova ukusna i zdrava
poslastica. Osim susama i meda, možete, po želji, dodati još neke sastojke,
kako biste upotpunili ovaj specijalitet.
Susam
i med – recept: Sаstojci: – 1 šoljа susаmа – 1 šoljа sirovog orgаnskog medа
Izborni sаstojci su: mаslinovo ulje, bаdemi, orаsi, sok od limunа ili
pomorаndže, morskа so ili cimet. Priprema: Propržite sjeme susаma u tigаnju nа
lаgаnoj vаtri, otprilike 5 minutа. Trebаlo bi dа odаje lep miris i postаnu
zlаtni. Trudite se da ne izgorite seme susama, jer će onda ukus biti gorаk.
Topite med u tigаnju nа lаgаnoj vаtri dok se ne zgusne. Umješаjte sjeme susama
i dovedite smješu do ključanja. Sipajte med i seme susаma u posudu obloženu
papirom za pečenje, ali da debljina smese u posudi bude nekih 0.5-1 cm.
Ostavite ovo da se ohladi nа sobnoj temperаturi. Zatim isjecite nа kocke ili
koji god oblik želite, i čuvajte u hermetički zаtvorenoj posudi u frižideru.
Možete jednostаvno umješаti i druge sаstojke, kаo što su orаsi ili morska so аko
želite, ili možete pomješati sjemenke susаmа sа mаlo mаslinovog uljа prije nego
što ih dodate u med. Zаtim, jednostаvno uživаjte u ukusnoj poslastici i njenim
nevjerovаtnim zdrаvstvenim prednostima!
Da
li patite od anemije? Evo jednog ukusnog i zdravog recepta protiv anemije. Svi
sastojci u ovom receptu su značajni za tretman anemije, jer su bogati gvožđem.
Kakao,
susam i med protiv anemije – recept
Sastojci:
2
kašike susama
2
kašike kakao praha
3
kašike meda
3
kašike tahinija (susam paste)
par
kapi arome vanile.
Priprema:
pomešati sve navedene sastojke, ali drvenom kašikom (zbog meda). Kako da
uzimate? Potrebno je u toku dana uzeti nekoliko kašika ovog zdravog krema.
Posle nekoliko minuta od uzimanja, trebalo bi da popijete limunadu ili vitamin
c, kako bi se poboljšala apsorpcija gvožđa. Susam i med za potenciju.
Čаk
i u drevnim vremenimа su mlаde žene redovno koristile susаm pomešаn sа medom dа
stimulišu žlezde i dа poboljšаju seksuаlni užitаk. Premа nekim lekаrimа, susаm
i med utiču nа rаspoloženje, regulišu hronični umor i utiču nа potenciju
muškаrcа i žene. Koristeći ovа dvа sastojka zаjedno možete pomoći dа se smаnji
stres, a bićete vitаlni i energični – objаšnjeno je u nаjnovijem istrаživаnju
koje ispituje reаkcije ljudi koji su redovno konzumirali semenke susаmа i med
do 6 nedeljа. Susam i med za potenciju – kako pripremiti? Jednostаvno i lаko:
stavite mlevene semenke susаmа i med u činiju, promešаjte dobro dok se med i
susаm ne sjedine. Možete nаprаviti loptice ili druge oblike od ove mešаvine i
nа krаju ih ostavite u frižideru. Ovi kolаčići mogu da se koriste i kаo аditiv
u drugim receptimа ili kаo ukrаs. Potrošnjа ovih kolаčа na dnevnom nivou može
znаčаjno uticаti nа rаspoloženje, umor i potenciju – kаžu stručnjаci.
Lečenje medom
1.
Akne. Upotrebljavaju se medene maske od poljskog, livadskog ili planinskog
meda. Oštećeno mesto se dobro ispere sapunom i toplom vodom, nakon čega se
nanosi tanak sloj meda. Posle jednog časa lice se ispere samo toplom vodom.
Mogu de praviti dva tretmana dnevno. Kura lečenja 10 – 15 dana.
2.
Alkoholizam. Pri jakom trovanju (opijanju) kao sredstvo trežnjenja preporučuje
se se konzumacija pčelinjeg meda. U toku 1 časa pijani treba da uzme 120-140 g
meda. Fruktoza koja se nalazi u medu pomaže brzo sagorevanje alkohola.
3. Angina. Najbolji su: planinski med, med od
majčine dušice i lipov med. Bolje je da med bude ušećeren. Uzima se 1 kašičica
svaka 3 sata u ležećem položaju. Med držati što duže u ustima. Dnevna doza za
odrasle je 100-120 g, a za decu 1-2 g po kilogramu telesne težine, na svaka 3
sata. Lečenje se sprovodi do trajnog ozdravljenja. Kod akutnih formi – 5 do 10
dana, a kod hroničnih 15 – 25 dana. Za ovu metodu lečenja je dobro da se
koristi med u saću. Kod gnojavih grudvica i naslaga na krajnicima propisuje se
grgljanje 20% rastvorom pčelinjeg meda do njihovog uklanjanja. Sprovodi se po
2-4 grgljanja dnevno.
4.
Angina pektoris – stezanje grudi, jaki bolovi u predelu srca sa širenjem u
pravcu leve ruke. Prikladan je med od lavande, nane, bagrema, livadski, poljski
i dr. Doziranje je 1 do 2 g dnevno po kilogramu telesne težine. Uzima se 4
puta: rano ujutro, u 10 h, 16 h i uveče pre spavanja, rastvoren u čaši mlake
vode. Lečenje traje 1-2 meseca. Nakon prestanka bolova tretmani se moraju nastaviti
u održavajućim dozama od po 1 kašičica ujutru i uveče.
5.
Bela skrama – cataracta – zamućenost očnog sočiva. Proces lečenja je
dugotrajan. Koristi se ekološki čist pčelinji med, 3 -4 puta dnevno. Ispod
donjeg očnog kapka, pomoću staklenog štapića unosi se med veličine glave od
šibice. Oseća se slab bol, lučenje suza, crvenilo. Ovo lečenje traje dugo.
Svakih 20 dana se pravi pauza od 3 do 10 dana.
6.
Gastritis hronični – zapaljenje želudačne sluzokože praćeno poremećajem
sekretorne i pokretačke funkcije želuca. Jedna stara poslovica glasi: “Med je
najbolji prijatelj želuca”. Pripisuje se oralno uzimanje meda po 1-2 g po
kilogramu telesne težine, podeljeno u tri obroka. Kod gastritisa sa pojačanim
lučenjem hlorovodonične kiseline, uzima se 2 sata pre jela, rastvoren u toploj
vodi. Kod gastritisa sa smanjenim lučenjem hlorovodonične kiseline, uzima se
rastvoren u mlakoj vodi, 10 minuta pre jela. Lečenje traje 20-30 dana.
Preporučuje se nektarski med od lavandule, nane, livadski ili poljski.
7.
Gnojna upala tkiva (abscessus). Bira se med sa visokim protivmikrobnim i
protivupalnim svojstvima koji se maže u debelom sloju na oštećeno mesto i
pokriva zavojem od sterilne gaze. Sledećeg dana se zavoj menja. Pčelinji med
zaustavlja razvoj upalnog procesa, potpomaže brzo probijanje rane i isticanje
gnoja nakon čega počinju regenerativni procesi u oštećenim ćelijama i tkivima.
8.
Grip. Pčelinji med poseduje antivirusna svojstva. Preporučuje se mazanje
sluzokože nosa i uzimanje 1 kašike kaše od meda i belog luka (oljušteni beli
luk se istuca i meša sa istom količinom pčelinjeg meda), rastvorene u čaši
tople vode, 2-3 puta dnevno.
9.
Dijabetes – šećerna bolest. Uzrok oboljenja je nedovoljno lučenje sekreta od
pankreasa ili disfunkcija prednjeg dela hipofize. Bolesnici imaju povećan
sadržaj šećera u krvi i mokraći, često uriniraju i osećaju žeđ. Propisivanje
nektarskog meda kod šećerne bolesti daje dobar terapijski efekat zahvaljujući
fruktozi, mikroelementima (berilijum, mangan, kalcijum) i vitaminima koji
deluju slično insulinu i stimulišu pankreas u produkciji hormona. Lečenje se
vrši pod kontrolom lekara. Deo ugljenih hidrata se zamenjuje medom – 40-50 g
dnevno, podeljeno u 4 obroka. Prikladne su sorte meda sa većim sadržajem
fruktoze i vitamina (bagremov, od deteline, suncokreta i lucerke). Kada se
krvni šećer normalizuje lekovi se postepeno smanjuju i ostavljaju.
10.
Kamen u bubregu. Oboljenje, kod kojeg se u bubrežnom levku ili ređe u samom
bubregu formiraju peask ili kamenac. Preporučuje se nektarski med koji se meša
sa maslinovim uljem i sokom od limuna u odnosu 1:1:1. Uzima se jedna kašika
rastvorena u čaši mlake vode (najbolje mineralne), 1-2 časa pre jela.
Terapijski efekat uslovljen je mnogostranim farmakološkim dejstvom meda na
fukcije bubrega: diuretično, detoksično, protivupalno, protivmikrobno,
aktivirajući imunobioške snage organizma. Narodna medicina preporučuje i čaj od
crvene borovnice po sledećem receptu: 20 g lišća se kuva u čaši vode koja se
meša sa 20g meda. Pije se tri puta dnevno.
11.
Kašalj. Narodna medicina preporučuje: a) 250g meda i sitno nastrugani hren
(parče dužine od oko 10 cm) se mešaju i uzima se 1 kašika pre jela. b) 120g
lanenog semena se kuva u 1 litri vode. Zatim se energično cedi i istoj vodi se
dodaje sok jednog limuna i 500 g meda. Uzima se 1 kašika pre jela. c) izdubi se
unutrašnjost jedne rotkve i napuni se medom. Tako stoji nekoliko dana. Uzima se
1 kašičica 3 puta dnevno. Narodna medicina preporučuje ovakvo lečenje kod
velikog kašlja. d) 500 g crnog luka se sitno nastruže i kuva se na slaboj varti
u 1 l vode 3 sata. Stavi se 100 g meda. Sipa se u flašu i dobro zatvori. Uzima
se po 1 kašičica, tri puta dnevno posle jela.
12.
Konjuktivitis. Zapaljenje konjuktive (sluzokože oka) izazvano infekcijom,
prašinom, dimom, hemijskim agensima, i dr. Simptomi su: svrab, lučenje suza,
krmelji (osušeni sekret), bolovi u očima, poremećen vid. Nektarski med,
najbolje svež i tečan. U oko se stavi po 1-2 kapljice, 3-4 puta dnevno, kada
pacijent oseća jako nadraženje. Može se razrediti 1:1 sa destilovanom ili
prokuvanom vodom. Lečenje traje 5 do 15 dana. Već nakon prvih 5 dana simptomi
obično nestaju.
13.
Migrena. Jaka galvobolja koja obuhvata polovinu glave ili celu glavu. Ponekad
je prati gađenje i povraćanje. Za vreme napada daje se kašika pčelinjeg meda
(od lavande, nane i dr.) rastvorenog u 100 g mlake vode i 30 kapljica 30% – nog
alkoholnog propolisa. Nakon 20-30 minuta bolovi prolaze.
14.
Opadanje kose. U toku 20-30 dana, svakodnevno, nakon ispiranja toplom vodom i
sapunom, obolelo mesto se utrljavanjem maže pčelinjim medom. Najbolje je da se
tretman obavlja uveče, a da se ujutro, mesto opere toplom vodom. Istovremeno,
tokom celog kursa lečenja, bolesnik uzima unutrašnje (oralno) med, po 100-200 g
dnevno, podeljeno najmanje u tri obroka.
15.
Polna nemoć. Najbolje je pčelinji med uzimati sa polenom (cvetni prah) u odnosu
5:1. Tri puta dnevno se pije po 1 kašika rastvorena u mlakoj vodi, pre jela;
lečenje traje 1-2 meseca.
16.
Proliv. Prepisuje se 1 kašika cvetnog praha i 1 kašika meda rastvorenih u čaši
mlake vode. Pije se jedna doza ujutru, jedna u podne i jedna uveče. Deca
uzimaju ½ ili1/4 od doze za odrasle.
17.
Posekotine. Gaza sa nektarskim pčelinjim medom stavljena na posekotinu, odmah
zaustavlja krvarenje i sprečava bilo kakvu infekciju. Često sledećeg dana rana
je već epitelizirala, obe isečene površine su slepljene i obično nije potrebno
menjati zavoj.
18.
Čir na dvanaestopalačnom crevu. Lečenje traje 1-2 meseca. Med se uzima 1-2 časa
pre jela, tri puta dnevno po 40 g, rastvoren u čaši tople vode ili mineralne
vode. Skoro kod svih pacijeneta posle druge nedelje simptomi nestaju.
19. Čir na želucu. Tretmani medom traju 20-30
dana. Koristi se nektarski pčelinji med (od lavandule, nane, poljski,
livadski), po 120-130 g dnevno, u tri obroka, rastvoren u mlakoj vodi. Ako je
oboljenje praćeno hiperaciditetom (pojačano lučenje želudačne kiseline), med se
konzumira 2 časa pre jela, a kod hipoaciditeta (smanjeno lučenje želudačne
kiseline) – 30 minuta pre jela. Obično poboljšanje nastupa prve nedelje i
postepeno svi simptomi nestaju. Kozmetika Pčelinji med je idealno kozmetičko
sredstvo koje kombinuje zdravlje i lepotu. Putem unutrašnje primene normalizuje
i pobojšava funkcje svih organa i sistema, a primenjen spoljašnje ima dobro
prodiranje kroz kožu. Prehranjuje kožu, čini je mekanom, mladom i elastičnom.
Med se koristi samostalno ili u mešavini sa ostalim pčelinjim proizvodima ili
sa drugim kozmetičkim sredstvima. Prema francuskom časopisu “Candid” tajna
lepote holivudskih zvezda je u upotrebi pčelinjeg meda. Njihov savetnik Hauzer
preporučuje nekoliko recepata na bazi pčelinjeg meda: a) Isperu se jednake
količine suvih kajsija, šljiva i grožđa, stave se u posudu sa toplom vodom i
zaliju pčelinjim medom. Jedu se nakon dva časa. b) Umuti se žumance jajeta sa
kašikom meda i sokom od jedne narandže. Ova dva recepta glumci koriste u deset
sati ujutru i u četiri sata popodne. Rano ujutru doručkuju ražani hleb sa medom
i buterom i čašu mleka zaslađenog medom.
Za negu kože se preporučuju i sledeći
recepti:
1.
Pomešaju se jednake količine meda i prokuvane vode. Ovom mešavinom se maže
lice, najbolje uveče. Ispira se ujutru.
2.
Jednake količine meda i mleka se pomešaju, doda se malo soli. Mekanom salvetom
umočenom u smesu masira se koža.
3. Pomešaju se jednake količine meda i soka od
paradajza. Više puta se mažu ruke i lice.
4.
Pomešaju se jednake količine meda i soka od limuna. Mažu se lice i ruke.
5.
Japanska medena masa za lepotu: jednake količine meda i brašna pomešaju se sa
mlekom u vidu kaše koja se nanosi na lice. Nakon pola sata se maska skida i
lice se ispira prokuvanom kamilicom. Garantuje mladu, svežu, meku i elastičnu
kožu.
6. Krem protiv bora: po 30 g voska, meda, soka
od crnog luka i soka od belog ljiljana stave se u glinenu posudu. Mešavina se
zagreva do dobijanja jednolične mase.
7.
Drevna rimska kozmetička kupka: 2 l mleka i 200 g meda sipa se u kadu sa toplom
vodom (36 – 39 ˚C). Garantuje svežu i nežnu kožu.
8.
Protiv opadanja kose: Promešajte kašiku meda kašičicu ekstrakta od propolisa i
jedno žumance. Uveče posle dobrog ispiranja kose smesa se energično utrlja u
kosu.
9.
Medena maska sa belancetom (za masni tip kože): umućenom belancetu od jednog
jajeta doda se kašika tečnog meda i malo glicerina, pa se to gusto zamesi sa
zobenim pahuljicama. Primenjuje se na očišćeno lice i umiva hladnim čajem od
kamilice, a istrlja se kockicom leda u dvominutnom trajanju. Posle toga
primenjuje se hranljiva krema.
10.
Maska sa žumancem i maslinovim uljem. Umuti se u jednoličnu masu žumance sa
supenom kašikom tečnog meda i kafenom kašičicom glicerina, a tome se doda
kafena kašičica maslinovog ulja. Ova smeša se stavlja na očišćeno lice i vrat i
ima izvanredno hranljivo dejstvo. Maska se skida hladnim čajem od kamilice, a
lice se posle istrlja kockom leda napravljenom od čaja od kamilice. Kožu
pustiti da se sama osuši. Posle ovog tretmana koža će upiti dvostruku količinu
hranljive kreme.
11.
Losion od meda. 100 g meda se pomeša sa 25 ml alkohola, malo glicerina i 200 g
destilovaane vode, a tome se doda i malo limunovog soka. Odmah je spreman za
upotrebu. Preporučuje se za aknoznu kožu, jer ima antibiotsko delovanje. Može
se primeniti još jednostavnija smesa od litre destilovane vode ili kišnice i
dve supene kašike meda. Tom vodom se svakodnevno tamponira lice i vrat, jer to
hidrira i hrani kožu.
12. Polenov prah sa medom. U čašu kišnice ili destilovane vode doda se
puna supena kašika meda, pa se u tom zasićenom rastvoru, navlaži gaza i od nje
naprave “komprese” za lice i vrat, koje se drže po 10-15 minuta. Ovakve
komprese razmekšaju rožnati sloj kože koji je posle toga vrlo propustljiv za
preparate na bazi cvetnog praha (polena). Polenov prah se u porculanskoj posudi
dobro izgnječi ili pomeša sa medom u odnosu 1:3 u korist meda. Ta smesa se doda
hranljivoj kremi u količini za jednokratnu upotrebu. Smeša se nanosi na
pripremljeno lice i vrat i ostavi da stoji 20 minuta. Posle aplikacije smeša se
odstranjuje zasićenim rastvorom meda, koji je korišćen i pre nanošenja smeše.
Na kraju se lice obriše tamponom navlaženim u čaju od zove (od čega se
stavljaju i oblozi za oči u toku tretmana). Ovakav tretman se preporučuje deset
puta, ponavljajući ga svaki 5 dan. Nakon celog tretmana koža lica i vrata će se
vidno popraviti i bolje će upijati kozmetičke preparate. Brže će se i
obnavljati, što obezbeđuje glatku i nežnu površinu. Potkožni mišiči imaju bolji
tonus usled bolje ishranjenosti. Boja kože se takođe popravlja, postaje
svetlija i svežija. Ovaj tretman deluje i na odstranjenje otrova iz kožnog tkiva,
što direktno podmlađuje kožu.
Нема коментара:
Постави коментар