Proizvodi od
konoplje hiljadama se godina koriste u prehrani i neverojatno su zdravi.
Ova biljka
ima brojne dobrobiti, podjednako sadržane u semenkama kao i u vlaknima
stabljike.
Proteini i
vlakna daju osjećaj sitosti i energiziraju telo te sprečavaju nagli porast
šećera u krvi.
Proteini iz konoplje su lakše probavljivi od proteina iz
drugih biljaka, pa njihovo redovito konzumiranje uravnotežuje probavu.
Ulje konoplje je savršeno balansirano sadržajem
nutrijenata i jedan je od najbogatijih izvora esencijalnih masnih kiselina.
Sadrži sitosterol koji pomaže u smanjenju štetnog holesterola
i odličan je saveznik u mršavljenju.
Proizvodi od
konoplje štite vaše zdravlje, a istovremeno su ukusan sastojak mnogih jela
kojima daju specifično finu aromu i miris.
Iznenadite
vašu porodicu posebnim domaćim hlebom od konoplje, prilozima poput finih
namaza, kolačićima neodoljive arome ili smoothiejem koji će ujutro potaknuti
dobro raspoloženje!
1. Hleb od konoplje
Sastojci:
·
1 šolja vode
·
1 supena kašika maslinovog ulja
·
2 supene kašike meda
·
1 čajna kašika himalajske soli
·
3 šolje brašna od konoplje
·
2 čajne kašike suvog kvasca
·
⅓ šolje semenki konoplje
·
1 supena kašika semenki kima
Priprema:
Rukom dobro
umešajte sve sastojke osim semenki konoplje i kima.
U gotovu
smesu umesite semenke. Testo stavite u nauljene kalupe za pečenje hleba.
Premažite
gornji deo hleba uljem i ostavite sat vremena da se diže.
Pecite sat
vremena na 160 °C.
Ostavite da
se hleb ohladi prije rezanja.
2. Namaz od leblebija i ulja konoplje
Sastojci:
·
1 šolja kuvane leblebija
·
1,5 jušna žlica ulja konoplje
·
2 čajne kašike maslaca od susama
·
1 veliki češanj belog luka (ili 2 manja)
·
so po želji
Priprema:
Izmešajte
ili blendirajte zajedno slanutak, ulje konoplje i maslac od susama dok smesa ne
postane kompaktna.
Umešajte beli
luk i so.
Koristite
kao namaz ili kao dip za umakanje.
Čuvajte u
hladnjaku.
3. Kolačići od semenki konoplje
Sastojci za 20 kolačića:
·
1 šolja zobenih pahuljica
·
⅔ šolje nezaslađenih kokosovih mrvica
·
3 supene kašike semenki konoplje
·
3 supene kašike
goji bobica (vučije bobice)
·
1 supene kašike
chia sjemenki
·
⅓ šolje maslaca od oraha
·
¼ šolje meda
·
¼ šolje bademovog mlijeka
Priprema:
Zagrijte rernu
na 180 °C.
U posudi srednje
veličine pomešajte sve suve sastojke (zobene pahuljice, kokos, semenke konoplje,
goji bobice i chija semenke).
U drugoj
posudi pomešajte maslac od oraha, med i bademovo mleko sve dok ne budu
kompaktni.
Polako
ulijte tekuću mešavinu u suvu, mešajte tako da se napravi smjesa (koje će biti
“zdepasta”, odnosno grublja zbog semenki i bobica).
Napravite
male okruglice i stavite na uljem premazanu tacnu (modle) za pečenje.
Pecite
kolačiće 10 minuta.
Kolači mogu
stajati i do dve sedmice u hladnjaku.
4. Smoothie od banane i konoplje
Sastojci:
·
300 ml hladnog mleka (domaće kravlje, zobeno,
pirinčano ili sojino)
·
1 banana
·
malo limunovog soka
·
1 supena kašika ulja konoplje
·
2 supene kašike konoplje u prahu
·
1 supena kašika meda
Priprema:
Bananu
ogulite, narežite i poprskajte limunovim sokom.
Stavite je u
blender te dodajte ostale sastojke.
Miksajte dok
ne nastane kremasta smesa.
Ulijte u
čaše i popijte sveže pripremljeno.
Volite li
čokoladni smoothie, u blender s ostalim sastojcima dodajte i dvije supene
kašike kakaa.
5. Namaz od jabuka i konoplje
Sastojci:
·
2 šalice narezanih jabuka
·
½ šolje sjemenki konoplje
·
1 supena kašika soka od limuna
·
½ do 1 čajna kašika cejlonskog cimeta
·
½ šolja praha konoplje
Priprema:
Dobro
izblendajte sve sastojke.
Namaz se
može jesti s hlebom, krekerima ili koristiti za pripremu kolača.
Čuvajte ga u hladnjaku u zatvorenoj staklenci.
Нема коментара:
Постави коментар