Translate

понедељак, 16. мај 2016.

5 recepata s konopljom – zdravlje i okrepa na tanjiru

Proizvodi od konoplje hiljadama se godina koriste u prehrani i neverojatno su zdravi.
Ova biljka ima brojne dobrobiti, podjednako sadržane u semenkama kao i u vlaknima stabljike.
Proteini i vlakna daju osjećaj sitosti i energiziraju telo te sprečavaju nagli porast šećera u krvi.
Proteini iz konoplje su lakše probavljivi od proteina iz drugih biljaka, pa njihovo redovito konzumiranje uravnotežuje probavu.
Ulje konoplje je savršeno balansirano sadržajem nutrijenata i jedan je od najbogatijih izvora esencijalnih masnih kiselina.
Sadrži sitosterol koji pomaže u smanjenju štetnog holesterola i odličan je saveznik u mršavljenju.
Proizvodi od konoplje štite vaše zdravlje, a istovremeno su ukusan sastojak mnogih jela kojima daju specifično finu aromu i miris.
Iznenadite vašu porodicu posebnim domaćim hlebom od konoplje, prilozima poput finih namaza, kolačićima neodoljive arome ili smoothiejem koji će ujutro potaknuti dobro raspoloženje!


1. Hleb od konoplje


Sastojci:
·        1 šolja vode
·        1 supena kašika maslinovog ulja
·        2 supene kašike meda
·        1 čajna kašika himalajske soli
·        3 šolje brašna od konoplje
·        2 čajne kašike suvog kvasca
·        ⅓ šolje semenki konoplje
·        1 supena kašika semenki kima
Priprema:
Rukom dobro umešajte sve sastojke osim semenki konoplje i kima.
U gotovu smesu umesite semenke. Testo stavite u nauljene kalupe za pečenje hleba.
Premažite gornji deo hleba uljem i ostavite sat vremena da se diže.
Pecite sat vremena na 160 °C.
Ostavite da se hleb ohladi prije rezanja.



2. Namaz od leblebija i ulja konoplje


Sastojci:
·        1 šolja kuvane leblebija
·        1,5 jušna žlica ulja konoplje
·        2 čajne kašike maslaca od susama
·        1 veliki češanj belog luka (ili 2 manja)
·        so po želji
Priprema:
Izmešajte ili blendirajte zajedno slanutak, ulje konoplje i maslac od susama dok smesa ne postane kompaktna.
Umešajte beli luk i so.
Koristite kao namaz ili kao dip za umakanje.
Čuvajte u hladnjaku.



3. Kolačići od semenki konoplje


Sastojci za 20 kolačića:
·        1 šolja zobenih pahuljica
·        ⅔ šolje nezaslađenih kokosovih mrvica
·        3 supene kašike semenki konoplje
·        3 supene kašike  goji bobica (vučije bobice)
·        1 supene kašike  chia sjemenki
·        ⅓ šolje maslaca od oraha
·        ¼ šolje meda
·        ¼ šolje bademovog mlijeka
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 °C.
U posudi srednje veličine pomešajte sve suve sastojke (zobene pahuljice, kokos, semenke konoplje, goji bobice i chija semenke).
U drugoj posudi pomešajte maslac od oraha, med i bademovo mleko sve dok ne budu kompaktni.
Polako ulijte tekuću mešavinu u suvu, mešajte tako da se napravi smjesa (koje će biti “zdepasta”, odnosno grublja zbog semenki i bobica).
Napravite male okruglice i stavite na uljem premazanu tacnu (modle) za pečenje.
Pecite kolačiće 10 minuta.
Kolači mogu stajati i do dve sedmice u hladnjaku.



4. Smoothie od banane i konoplje


Sastojci:
·        300 ml hladnog mleka (domaće kravlje, zobeno, pirinčano ili sojino)
·        1 banana
·        malo limunovog soka
·        1 supena kašika ulja konoplje
·        2 supene kašike konoplje u prahu
·        1 supena kašika meda
Priprema:
Bananu ogulite, narežite i poprskajte limunovim sokom.
Stavite je u blender te dodajte ostale sastojke.
Miksajte dok ne nastane kremasta smesa.
Ulijte u čaše i popijte sveže pripremljeno.
Volite li čokoladni smoothie, u blender s ostalim sastojcima dodajte i dvije supene kašike kakaa.


5. Namaz od jabuka i konoplje


Sastojci:
·        2 šalice narezanih jabuka
·        ½ šolje sjemenki konoplje
·        1 supena kašika soka od limuna
·        ½ do 1 čajna kašika cejlonskog cimeta
·        ½ šolja praha konoplje
Priprema:
Dobro izblendajte sve sastojke.
Namaz se može jesti s hlebom, krekerima ili koristiti za pripremu kolača.
Čuvajte ga u hladnjaku u zatvorenoj staklenci.

Нема коментара:

Постави коментар